Lege buggy's en bebloede poppen op Vredenburg in Utrecht vanwege oorlog Israël en Hamas

© Ingezonden
Utrecht - Op het Vredenburg in Utrecht stonden vandaag tientallen lege buggy's. Israëliërs met een Nederlandse achtergrond vroegen daarmee aandacht voor het lot van door Hamas gegijzelde kinderen.
De actie op het Vredenburg verliep zonder grote problemen, al zegt een van de initiatiefnemers wel dat er haatreacties waren. Verderop op het Vredenburg was ook een tegendemonstratie. Met bebloede poppen werd aandacht gevraagd voor de slachtoffers aan Palestijnse zijde. "Deze mensen hadden van onze buggy-actie gehoord en kwamen ook demonstreren, dat mag", zegt een van de initiatiefnemers.
"Wij zijn zeer bezorgd over het welzijn van de door Hamas ontvoerde kinderen", licht hij de buggy-actie toe. "Het Rode Kruis heeft ruim twee weken na de ontvoering nog geen informatie over hen, laat staan dat ze hen konden bezoeken. Sommige van de kinderen, variërend in leeftijd van 8 maanden tot 18 jaar, zijn zelfs helemaal alleen overgebleven."

Foto's van ontvoerde kinderen

De buggy's op het Vredenburg waren dus leeg, maar er lagen wel foto's in van ontvoerde kinderen met hun namen en leeftijden. Ballonnen die aan de kinderwagens waren vastgemaakt stonden symbool voor de hoop dat de kinderen weer terugkomen.
"De angstwekkende ontvoering op 7 oktober is nog lang niet afgelopen", waarschuwen de initiatiefnemers. "De angst en ontberingen die de gegijzelde kinderen nu ondervinden, kunnen we ons niet voorstellen. Wel weten we dat hun situatie met de dag verslechtert, zo lang ze nog gegijzeld zijn."
De tijd dringt, stellen de actievoerders. "Met deze installatie willen we de aandacht van een ieder vragen om onze eis kracht bij te zetten: breng de gegijzelde kinderen terug naar huis!"
De buggy-tentoonstelling was eerder al te zien in Amsterdam en Londen en doet de komende tijd ook andere steden aan in binnen- en buitenland. Komende week zijn de buggy's te zien in Den Haag.