Utrechtse studenten houden pro-Palestina protest in Universiteitsbibliotheek

Utrecht - Actiegroep 'Utrecht in Solidarity with Palestine' heeft vrijdag in de universiteitsbibliotheek op de Drift een steunbetuiging georganiseerd voor de Palestijnse bevolking. Zo'n dertig studenten waren aanwezig, meldt het Digitaal UniversiteitsBlad (DUB). De universiteit was niet op de hoogte van het protest.
De actiegroep roept de Universiteit Utrecht op om het Israëlische geweld te veroordelen en banden met Israëlische instellingen te verbreken. Daarom werden er spandoeken opgehangen in een studiezaal en werden er flyers uitgedeeld. Het protest verliep verder in stilte om studenten in de bieb rustig te laten studeren tijdens de tentamenperiode, vertelt een woordvoerder van de demonstranten aan DUB.
Partijdige stilte
Op de flyers staat een QR-code die verwijst naar de petitie die masterstudenten van de faculteit Geesteswetenschappen afgelopen zondag online hebben gezet. Inmiddels is deze meer dan 850 keer ondertekend. De actievoerders noemen het stilzwijgen van de universiteit over de Israëlische bezetting "meer dan verontrustend".
De actiegroep vindt dat de universiteit door het niet kiezen van een partij juist een "onneutrale houding" toont “op dit kritieke moment van de voortdurende etnische zuivering door de Israëlische bezetting van Palestina”. Daarnaast zou de "partijdige stilte" niet stroken met de niet-neutrale houding van de universiteit na de Russische invasie van Oekraïne twee jaar geleden. "Als studenten nemen wij als ethische academische gemeenschap onze verantwoordelijkheid om institutionele hypocrisie te bekritiseren."
Open brief
Ook heeft een aantal leden van de Decolonisation Group at Utrecht University zich vandaag met een open brief uitgesproken tegen het statement van de eigen universiteit. Deze groep onderzoekers van meerdere faculteiten houdt zich binnen de academische wereld bezig met dekolonisatie. De academici roepen hun eigen universiteit op om hun positie te heroverwegen.
De Universiteit Utrecht schreef eerder de oproep tot stellingname te begrijpen, maar ziet dat niet als haar rol. "Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut. Wel is het zo dat wij bewegen binnen de kaders van de zogeheten 'open samenleving’. Binnen deze kaders zijn er verschillende posities mogelijk."
Een UU woordvoerder laat weten dat de universiteit niet van tevoren op de hoogte was gebracht van de steunbetuiging. In het belang van de veiligheid worden organisatoren die een debat of demonstratie organiseren naar aanleiding van de situatie in Israël-Palestina gevraagd dit vooraf te melden.