Inzameling statiegeldflesjes valt tegen, Utrecht CS krijgt nieuwe automaat

© NS
Utrecht - De NS gaat een extra statiegeldautomaat plaatsen op de stations Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. De inzameling van flesjes en blikjes is tegengevallen. Maar 5 procent van de verwachte hoeveelheid blikjes en flesjes werd ingeleverd.
Met de zeventien inleverpunten zou de helft van alle flesjes en blikjes die onderweg op alle stations in Nederland worden gekocht, ingezameld kunnen worden. Dat baseert de NS op de reizigersstromen op de grote stations. De nadruk lijkt te liggen op 'kunnen', want eerdere inschattingen van de NS bleken ook wat rooskleurig.
In eerste instantie had de NS de ambitie om op meer stations statiegeldautomaten te zetten. "Gebaseerd op cijfers was onze verwachting dat er in totaal 30 miljoen flesjes en blikjes konden worden ingezameld. Maar in het eerste jaar zijn dat er maar 600.000 geworden", zegt de woordvoerder. "Het is niet gegaan zoals we willen", luidt de conclusie na evaluatie.
Het is de vraag of het station een logische inleverplek is
woordvoerder van de NS
Na tegenvallende resultaten in heel Nederland onderzoekt Stichting Afvalfonds Verpakkingen hoe het inzamelen van statiegeld verbeterd kan worden. Dit bekijkt het fonds op basis van het aantal automaten en hun locaties, consumentengedrag en de hoogte van het statiegeldbedrag, weet de NS-woordvoerder.
De onderzoeksresultaten en overleg met het ministerie van Infrastructuur worden afgewacht voordat de NS beslist over verdere uitbreiding. "Aangezien er weinig gebruik wordt gemaakt van onze twaalf automaten, is het de vraag of het station een logische inleverplek is."
De vijf extra automaten worden uiterlijk dit voorjaar geplaatst.