Bram (27) heeft een verstandelijke beperking en wil vrijwilliger worden bij stembureau: 'Politiek is mijn ding'

Utrecht - Hoe zit het met stemmen bij volmacht? Hoe vouw je dat stembiljet goed op? En mag het rode potlood mee naar huis? Het zijn vragen waarop veertig cursisten op het Utrechtse provinciehuis vandaag antwoord kregen. Ze hebben allemaal een verstandelijke beperking en willen tijdens de komende verkiezingen graag meehelpen op het stembureau.
"Kijk, ik mag niet bij jou komen staan, dat mag dus niet. Je moet altijd neutraal blijven." Raymond Roo legt aan cursist Bram van Mourik (27) uit wat de gedragscodes zijn in het stemhokje. Bram wil op 22 november graag meehelpen op één van de stembureaus in zijn woonplaats Woerden. "Ik vind het gewoon leuk", vertelt hij. "Politiek is ook echt mijn ding. Het interesseert me gewoon, ik wil ook meepraten over onderwerpen als stikstof en nieuwe huizen."
1 miljoen mensen met verstandelijke beperking
Om vrijwilliger te worden op een stembureau moet Bram wel een cursus volgen. Samen met nog eens zo'n veertig mensen met een verstandelijke beperking heeft hij zich daarom aangemeld bij stichting Prokkel, die workshops organiseert in het provinciehuis in Utrecht. "De bezetting van het stembureau moet een afspiegeling zijn van de samenleving", zegt Marian Geling, projectleider van stichting Sprokkel. "En als je dan weet dat er in Nederland 1 miljoen mensen zijn met een verstandelijke beperking, dan snap je ook dat het heel belangrijk is dat zij op het stembureau zitten. Soms is het lastig om het alleen te doen. Daarom hebben ze een 'Prokkelmaatje', en samen zijn ze 100 procent."
De cursussen genereren niet alleen meer vrijwilligers en 'inclusievere' stembureaus, ze zorgen ook voor méér stemmers, weet gedeputeerde Rob van Muilekom (PvdA). "Omdat die mensen actief worden, stimuleren ze weer andere mensen met een verstandelijke handicap om ook te gaan stemmen. En ook hun vrienden en familie."
Rode potlood
Bram heeft na een klein half uurtje cursus al heel wat voor de kiezen gehad. Zo weet hij nu wat er allemaal op het stembiljet staat, welke identiteitsbewijzen geldig zijn om te mogen stemmen en bijvoorbeeld ook dat je geen kleding mag aanhebben waarop het logo van een politieke partij staat afgebeeld. En dat rode potlood? Dat mag bij sommige stembureaus dus wél mee naar huis genomen worden, bij andere weer niet.
Het belangrijkste is misschien wel dat je je als vrijwilliger over je eigen politieke voorkeur op de vlakte moet houden. En daarvan is Bram in ieder geval doordrongen. Op de vraag wat hij stem antwoordt hij professioneel: "Ik weet wat ik ga stemmen ja, maar dat mag ik toch niet zeggen?"