Joris Linssen & Caramba stopt: 'Alles eruit gehaald wat er in zit'

Joris Linssen in het RTV Utrecht-programma Route C.
Joris Linssen in het RTV Utrecht-programma Route C. © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Utrecht - De Mexicaanse koek is op voor de Utrechts-Amersfoortse band Joris Linssen & Caramba. De band stopt er na 24 jaar mee. "Je zou denken: hou het nog één jaar vol, dan heb je een mooi jubileum." Maar daar wil zanger Joris Linssen niet meer op wachten. Hij is toe aan iets nieuws.
De muzikale carrière van Linssen is divers te noemen. Van 1986 tot 1993 was hij de zanger van de Utrechtse gitaarrockband The Vendetta's, in de jaren 90 trad hij op als Ome Cor, de smartlappenkoning. En vanaf 1999 zit hij in de "Nederlandstalige band met Mexicaanse peper" Joris Linssen & Caramba.
Het idee voor de band ontstond toen de zanger voor zijn afstudeeronderzoek naar Mexico reisde. Daar werd hij verliefd op het land, en dacht: dit is wat ik wil, vertelt Linssen. "Dat je in je eigen taal met akoestische instrumenten zingt, en dan heel erg overdreven, met het grote gebaar."

Waanzinnig jongensboek

Het hoogtepunt voor Linssen was de tournee van de band door Mexico. Dat hij met de Nederlandstalige versie van Mexicaanse liedjes daar ging toeren, omschrijft hij als een "waanzinnig jongensboek." Van die tour is ook een bioscoopfilm gemaakt. "We hebben heel veel mooie dingen meegemaakt en alles eruit gehaald wat er in zit."
Maar vorig jaar overviel Linssen het gevoel dat hij elke keer hetzelfde deed. "We hebben de mooiste liedjes uit Mexico wel bewerkt, de Mexicaanse kaart is wel uitgespeeld." Het is heel moeilijk om met een bestaande band een nieuwe weg in te slaan, zegt Linssen. En omdat hij toe is aan een nieuwe muzikale uitdaging, stopt de band.
Maar eerst staan er nog drie concerten op de planning: morgen in Eindhoven, overmorgen in Tivoli Vredenburg in Utrecht, en op 26 november in FLUOR in Amersfoort. "Daar schiet ik denk ik wel even vol."

Bakelied

De rest van de band gaat door onder de naam Bakelied. De bandleden vertolken Nederlandstalige liedjes van vroeger en nu. Wat Linssen op muzikaal gebied gaat doen, weet hij nog niet. "Ik ben nu zo druk dat er geen tijd is om aan nieuwe dingen te denken. In januari ga ik dat eens bekijken." Ondertussen gaat Linssen wel door met televisie maken en schrijven.