Kinderhartcentrum UMC Utrecht zoekt samenwerking en biedt minister een alternatief plan

© ANP
Utrecht - De universitaire medische centra in Utrecht, Amsterdam en Leiden gaan hun krachten bundelen op het gebied van academische hart- en kinderzorg. Dat laten de ziekenhuizen weten.
De stap is opvallend omdat demissionair zorgminister Ernst Kuipers deze zomer van de rechter te horen kreeg dat hij door mocht gaan met zijn veelbesproken plan om de kinderhartchirurgie te centraliseren. Hierdoor zijn operaties aan aangeboren hartafwijkingen straks nog maar op twee plekken mogelijk, namelijk in Groningen en Rotterdam. De ziekenhuizen die buiten de boot vielen gaan nu juist samenwerken.

Veel nadelen in plannen Kuipers

De gespecialiseerde afdelingen van Utrecht, Amsterdam en Leiden hebben al lang bezwaren tegen de plannen van Kuipers. Deze komen ook weer aan de orde tijdens een nieuwe inhoudelijke behandeling door de rechter op 30 november. Een woordvoerder van het LUMC in Leiden benadrukt dat de drie centra niet tegen de centralisatie zijn, maar dat ze veel nadelen zien in de plannen.
"Om de gewenste kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg in Nederland te garanderen, kostbare kinder-ic-capaciteit te behouden en aanpalende zorg (zoals voor kinderen met kanker) te waarborgen, slaan de umc's van Utrecht. Leiden en Amsterdam de handen ineen", aldus de ziekenhuizen nu.
De operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen kunnen nu nog op vier locaties worden uitgevoerd: in het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC Groningen, het UMC Utrecht en in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC.

Toekomst voor de hartzorg

Leiden, Amsterdam en Utrecht willen "huidige kennis en kunde uit kinderhartchirurgie en hartkatheterisatie concentreren in één cluster". Hierdoor ontstaat volgens hen "een toekomstvaste samenwerking voor de hartzorg van kinderen in Nederland". De drie umc's zien "potentie voor een toekomstige verdere verbreding van de samenwerking op het gebied van hartzorg voor volwassenen en kindergeneeskunde".
De teams uit Utrecht en Leiden/Amsterdam werken volgens de plannen vanaf het eerste kwartaal in 2024 vanuit één team op twee locaties, zo is de bedoeling. "Door de concentratie van zeldzame ingrepen op één locatie, zoals de Norwood (Utrecht) en de Nikaidoh (Leiden), kunnen unieke expertises en opleidingsmogelijkheden voor de zorg behouden blijven", zo is de gedachte.

Ministerie keurt het niet af

"Het is goed om te zien dat deze partijen de samenwerking op dit gebied opzoeken", zegt het ministerie van VWS in een eerste reactie. "Natuurlijk is het doel dat niet alleen deze drie centra maar alle betrokken centra gaan samenwerken in een landelijk netwerk, dit is een mooie stap in die richting. De complexe operaties bij patiënten met een aangeboren hartafwijking zullen op twee locaties worden geconcentreerd: in Groningen en in Rotterdam. We gaan er vanuit dat de samenwerking met deze centra daar de volgende stap is."