Explosieven en plofkraakspullen gevonden in Audi Overvecht, verdachten nog spoorloos

Er zijn zeker acht jerrycans uit de Audi gehaald.
Er zijn zeker acht jerrycans uit de Audi gehaald. © Koen Laureij
Utrecht - In de snelle Audi die vanmorgen uitgebreid is onderzocht op de Ankaradreef in Utrecht zijn explosieven gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft ze meegenomen en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht.
Vanmorgen vroeg zagen agenten de auto met hoge snelheid over de A27 rijden. Kort daarop troffen ze de wagen zonder inzittenden aan op de Ankaradreef in Overvecht.

Plofkraakspullen

Agenten zagen verdachte spullen liggen en schakelden de EOD in. Na uitgebreid onderzoek bleken in de auto explosieven te liggen en diverse spullen waarvan bekend is dat deze gebruikt worden bij onder meer plofkraken, meldt de politie.
Het ontruimen van nabijgelegen woningen was niet nodig, zegt de politie. De afstand tot de auto was namelijk veilig genoeg.
De EOD heeft de explosieven meegenomen en tot ontploffing gebracht. De andere spullen, zoals jerrycans, een rugzak en de auto, zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.
Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De politie hoopt op tips van getuigen.
Een kabel die uit de auto is gehaald.
Een kabel die uit de auto is gehaald. © Koen Laureij

Veel onderzoeken naar explosieven

Onderzoeken naar explosieven en verdachte pakketjes zijn de laatste weken schering en inslag in Utrecht. Zo trof een schoonmaker vorige week explosieven aan in een portiek van een flat aan de Tafelbergdreef in Overvecht.
Half oktober kwam de EOD in actie bij een appartementencomplex aan de Zilveren Florijnlaan in Leidsche Rijn.
Eind september was er een onderzoek naar explosieven bij een woning aan de Boliviadreef. Dit had te maken met tientallen plofkraken in Duitsland. De politie onderzoekt of er dit keer een verband is tussen de vondst van de explosieven en de Duitse plofkraken.
Onderzoek naar een rugtas die in de Audi aan de Ankaradreef lag.
Onderzoek naar een rugtas die in de Audi aan de Ankaradreef lag. © Koen Laureij