Honderden studenten ondertekenen oproep aan Universiteit Utrecht om Palestina te steunen

Utrecht - Studenten van de faculteit Geesteswetenschappen zijn een petitie gestart waarin de Universiteit Utrecht (UU) wordt opgeroepen het geweld van Israël in Gaza te veroordelen. De petitie is inmiddels door ruim 700 hoofdzakelijk studenten en alumni ondertekend.
De initiatiefnemers hekelen het stilzwijgen van de universiteit, in hun ogen is dat in strijd met waar het instituut voor staat. "Daarmee ondermijnt het zijn eigen geloofwaardigheid als centrum voor onafhankelijke kennis. Dat het de overtredingen van het internationaal recht door Israël niet veroordeelt, staat haaks op de positie als instelling dat zich inzet voor het hooghouden van de internationale rechtsbeginselen."
Het College van Bestuur zegt veel reacties en verzoeken te hebben gekregen om steun uit te spreken voor één van beide partijen in dit conflict. Het schreef gisteren in een verklaring neutraal te willen blijven. "We begrijpen de oproep tot stellingname. Toch is dat niet onze rol als UU. Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut."
'Harde woorden op de werkvloer'
Het is een fenomeen waar de universiteit veel mee te maken krijgt, zegt een woordvoerder vandaag tegen RTV Utrecht in reactie op de petitie. "We zien dat we als onderwijsinstelling steeds vaker gevraagd worden om een politiek standpunt in te nemen rondom maatschappelijke thema’s. Bij dit conflict speelt dat ook erg sterk."
Dergelijke discussies dringen ook door tot op de werkvloer binnen de universiteit. "Daarbij vallen soms harde woorden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het feit dat collega’s en studenten die geen standpunt innemen, wordt verweten dat ze daarmee medeverantwoordelijk zijn voor het leed dat plaatsvindt. Er zijn zover we weten geen fysieke incidenten geweest, ook zijn er geen oproepen tot haat of geweld geweest."
De opstellers van de petitie hekelen het feit dat de universiteit lang heeft gewacht met een inhoudelijke reactie. Tot dusver was er alleen een lesbrief voor docenten en studenten om te helpen het onderwerp bespreekbaar te maken. Een bewuste keuze volgens de universiteit.
"In eerste instantie lag onze focus op de veilige terugkeer van studenten die zich in het gebied bevonden en het bieden van ondersteuning aan studenten en medewerkers die geraakt worden door het conflict. Vorige week hebben we besloten dat we ook inhoudelijk wilden reageren op de situatie."