Hele schapensector in gevaar door blauwtong: 'Voor de lente moet er een vaccin zijn'

Utrecht - De uitbraak van het blauwtongvirus, die in september begon in Midden-Nederland, is een serieuze bedreiging voor de schapenhouderijen. Daarvoor waarschuwt landbouwminister Piet Adema. Samen met buurlanden Duitsland en België spoort hij de farmaceutische industrie aan gauw een vaccin te ontwikkelen.
De Voedsel- en Warenautoriteit is intussen een groot onderzoek gestart naar knutten, de mugjes die het blauwtongvirus kunnen overdragen aan koeien en schapen. De onderzoekers willen achterhalen welke soorten het blauwtongvirus het meest verspreiden. En hoeveel er rondvliegen. In Nederland gaan dagelijks duizenden schapen dood aan blauwtong. In de provincie Utrecht zijn veel veehouders getroffen in onder meer Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Eemnes en Hoogland.
"Het gaat spannend worden", zei Adema maandag na overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. Het aantal schapen "zal volgend jaar enorm dramatisch gekelderd zijn, absoluut". Er sterven niet alleen veel zieke schapen, het dekseizoen valt ook in het water. Komend voorjaar worden daardoor veel minder lammetjes geboren. "Dat is dramatisch voor de sector", sombert de minister.

Vaccin

Adema en zijn collega's uit Duitsland en België hopen dat vaccinontwikkelaars geld en aandacht steken in onderzoek en productie. Met zoveel al aangerichte én potentiële schade is er vraag genoeg, stelt het drietal.
Ruim voor komend voorjaar moet er een vaccin zijn, zegt Adema. De verspreiders van het virus, minuscule mugjes of knutten, gedijen niet in de winter. Maar zodra de lente aanbreekt zal de ziekte weer razendsnel om zich heen grijpen, verwachten ingewijden.

Hulp

Adema gaat ondertussen na of de overheid getroffen schapenhouders toch niet te hulp kan schieten. In principe is er volgens hem geen geld beschikbaar. "Maar we zijn wel aan het kijken, want we snappen heel goed dat het erg desastreus is voor de sector."
De veeziekte grijpt al weken om zich heen bij geiten, runderen maar met name schapen in Nederland. Heel wat dieren op honderden boerderijen zijn er al aan bezweken.