'Tramschutter Gökmen T. bedreigde gevangenispersoneel met aardappelmesje en glas'

Gökmen T., met zijn advocaat in de rechtbank.
Gökmen T., met zijn advocaat in de rechtbank. © Nicole van den Hout, ANP
Utrecht - Tramschutter Gökmen T. (42), die voor zijn daden levenslang vast zit, zou het gevangenispersoneel afgelopen zomer met een aardappelschilmesje en een stuk glas hebben bedreigd. Daarnaast gooide hij ook met kokend water en vet naar medewerkers.
Dat meldt het AD vandaag.
De misdragingen van de veroordeelde tramschutter vonden in de recreatieruimte van de Rotterdamse Penitentiaire Inrichting De Schie plaats. Hij vernielde meubilair, bedreigde personeel met scherpe voorwerpen en gooide hete vloeistoffen naar medewerkers van de gevangenis.
De Schie spreekt van een "ernstige ordeverstoring". Volgens de krant moest een bemiddelaar van de politie worden ingeschakeld om de 42-jarige T. weer onder controle te krijgen. Nadat dat was gelukt, werd hij twee weken naar de isoleercel gebracht.

Aangiften tegen T.

De gevangenis deed begin 2021 voor het eerst aangifte tegen T. Dit komt omdat de tramschutter "zonder aanleiding" een gevangenismedewerker had gestoken met een steekwapen dat hij zelf had gemaakt. Hiervoor bleek hij een onderdeel van een koelkast te hebben gebruikt. Vervolgens volgden nog twee aangiftes, daar komt de aangifte van afgelopen zomer bovenop.
De advocaat van T. liet eerder weten dat zijn cliënt in De Schie "aan de lopende band" betrokken was bij incidenten. In Vught zou dat niet het geval zijn. Volgens de raadsman zit het verschil in het "Rotterdamse regime": in De Schie verblijft T. op de terrorismeafdeling en is hij buiten zijn cel altijd geboeid.
In maart 2019 schoot T. vier mensen dood in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Drie mensen raakten hierbij zwaargewond. T. werd na een lange klopjacht aangehouden in een woning aan de Oudenoord in Utrecht.

Rechtszaak

Op 28 november staat T. weer voor de rechter voor meerdere incidenten in de gevangenis. Het gaat dan nog niet over de misdragingen van deze zomer.