Rechter bevestigt: krakers aan Utrechtse Catharijnesingel mogen nog een week in pand blijven

© Ingezonden
Utrecht - De krakers die drie weken geleden hun intrek namen aan de Catharijnesingel 91 in Utrecht mogen tot 31 oktober in de woning blijven. Eerder maakten de krakers dezelfde afspraak met de pandeigenaar. Met de uitspraak van de rechter is dit definitief.
Op 1 oktober werd de begane grond van de Catharijnesingel 91 gekraakt. Tot frustratie van de eigenaar, die bezig was met een verbouwing. De aannemer kon tijdelijk niet verder met zijn werk, omdat de vloer vervangen moest worden vanwege rotte vloerbalken. En omdat het om een monumentaal pand gaat, is daar een vergunningsaanvraag voor nodig. Na de aanvraag moest worden gewacht tot de bezwaartermijn voorbij was, en in die periode is het pand gekraakt.

Wachten op vergunningen

Volgens de groep krakers staat het pand al jaren leeg. Volgens de eigenaar liepen er die tijd liepen vergunningsaanvragen. Een woordvoerder van vastgoedbeheerder Haavens liet tijdens de zitting van vorige week weten dat de aannemer al begonnen was met verbouwen. Ook stond er bouwmateriaal binnen.
Een deel van de groep krakers nam eerder ook hun intrek aan de Croeselaan en aan de Strawinskylaan in Utrecht. Daar zijn ze inmiddels ook weer vertrokken. De krakers zijn tegen de kraakwet waarin staat dat kraken niet mag. De wet moet langdurige leegstand aanpakken, maar dat gebeurt volgens de groep te weinig.