Utrecht eert stedenbouwkundige Riek Bakker met Zilveren Stadspenning

© ANP/Robin Utrecht
Utrecht - Stedenbouwkundige Riek Bakker is vanmiddag onderscheiden met de Zilveren Stadsmedaille van de gemeente Utrecht. Ze kreeg de medaille omdat zij met haar ontwerp voor Leidsche Rijn aan de wieg stond van de grootste Vinex-wijk van Nederland. Burgemeester Sharon Dijksma reikte de onderscheiding uit tijdens het slotevenement over 25 jaar cultuur in Leidsche Rijn.
Bakker stond in 1994 voor een enorme uitdaging om met een ontwerp te komen voor een nieuwe wijk. In het gebied tussen Vleuten-De Meern en Utrecht moesten 30.000 woningen komen. Een belangrijk onderdeel was een groot park. Ze had slechts een half jaar de tijd om met gemeenten Utrecht en Vleuten-De Meern, inwoners, de provincie, het waterschap, de NS en Rijkswaterstaat te spreken over alle wensen die er leefden.
Met al die input ging Bakker aan de slag met een ontwerp voor het gebied, wat uiteindelijk tot het huidige Leidsche Rijn heeft geleid.
De Zilveren Stadsmedaille wordt toegekend aan personen die zich gedurende een aanmerkelijke tijd op een breed maatschappelijk terrein verdienstelijk hebben gemaakt.