Supportersvereniging doet oproep aan fans FC Utrecht: 'Blijf positief, wat er ook gebeurt'

© RTV Utrecht
Utrecht - “Kom in het rood-wit naar het stadion, en geef je volle steun aan onze club!”, luidt de oproep die Supportersvereniging FC Utrecht en True Support samen doen. De wedstrijd tegen Ajax van aankomende zondag ligt onder een vergrootglas. Beide clubs kennen tot nu toe een rampzalig seizoen, en bevinden zich in de onderste regionen van de eredivisie.
Daarom is het juist nu belangrijk dat er extra positiviteit vanaf de tribunes komt, vindt Christian van der Mark, voorzitter van supportersvereniging True Support. "De sfeer is goed en het stadion is steeds voller, maar gezien de situatie is het moment aangebroken voor de overtreffende trap.”

Rood-wit

“Het is tijd om het stadion meer rood-wit te maken”, stelt Van der Mark. Hij hoort kritiek dat de clubkleuren te weinig in het stadion te zien zijn, iets waar supporters volgens hem zelf iets aan kunnen doen. “Trek een rode of witte shirt, sjaal of jas aan.”
Ook de muziek voorafgaand aan de wedstrijd is aangepast ten behoeve van de sfeer. “Er zijn echte FC Utrecht-klassiekers in de lijst gezet." Van der Mark noemt De strijd gaat beginnen en uiteraard Als ik boven op de dom sta. “Ben daarom al om 12 uur aanwezig, en zing mee!”

Ja, we staan er slecht voor. Ja, er is kritiek vanuit de supporters op van alles en nog wat. Maar dat doet er nu allemaal even niet toe. To support betekent ondersteunen. En laten we dat zondag massaal doen!

Citaat uit oproep

'Niet provoceren'

"Laat ik nogmaals benadrukken dat de sfeer op het moment niet slecht is", zegt Van der Mark. Maar frustratie bij de supporters is er volgens hem wel degelijk. “Nu is het juist zaak om als supporter het hoofd koel te houden." In de oproep schrijft de vereniging dan ook dat supporters zich niet moeten laten provoceren. "Die ellende kunnen we er niet bij hebben."
De wedstrijd zelf is volgens Van der Mark niet het moment om kritiek op de club te uiten. Volgens hem moet je op dat moment als supporter over je frustratie heen stappen, en vol achter je club staan. "Als je na een kwartier gaat fluiten en kritische liedjes zingt, wordt het spel er niet beter van." Juist daarom is het volgens hem belangrijk dat supporters pal achter hun club staan. "Blijf positief, wat er ook gebeurt."

Ommekeer

Het is niet voor het eerst dat FC Utrecht in de degradatiezone staat. In de oproep wordt gerefereerd aan 1996. De wedstrijd tegen FC Twente was nog één kans om niet te degraderen. "Sinds een paar wedstrijden stonden de supporters toen ook vol achter de club." Het verlossende doelpunt van Hans Visser kwam laat in de wedstrijd en FC Utrecht degradeerde niet.
"Voor de supporters was het een ommekeer", weet Van der Mark. Het spel veranderde niet, maar toch kreeg de verkoop van de seizoenkaarten een boost. "De FC Utrecht supporters kregen de reputatie dat ze er 90 minuten lang, positief voor gingen."