'Kwestie van tijd tot het misgaat' bij vernieuwde taxistandplaats in Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - Taxichauffeurs zijn ontevreden over de herinrichting van de taxistandplaats aan de centrumzijde van Utrecht Centraal. De nieuwe situatie is onveilig volgens de belangenvereniging van Utrechtse taxichauffeurs. Ze voelen zich niet gehoord, terwijl de oplossing volgens de chauffeurs makkelijk is.
In de regen ontmoeten Rob Tweehuijzen en Steve Uiterwaal elkaar. De taxichauffeurs zijn niet te spreken over de nieuwe standplaats. De meegebrachte campingstoelen zijn nat, dus schuilen de twee ernaast onder een parapluutje. "Dit is al de meeste troosteloze taxistandplaats van Utrecht en nu wordt ook nog een onveilige situatie gecreëerd", zegt Tweehuijzen, tevens bestuurslid bij Taxiplatform Regio Utrecht (TRU).
Dat de standplaats te ver van het station ligt, lastig te vinden is voor klanten en voorzieningen missen zoals een overdekking voor wachtende taxichauffeurs is tot daar aan toe, volgens de mannen. Tweehuijzen: "Straks is het wachten tot het eerste grote ongeluk plaatsvindt. Het is een kwestie van tijd tot het misgaat. Ik begrijp niet dat de gemeente zich zo star opstelt."
Taxichauffeurs zijn ontevreden over de herinrichting van de taxistandplaats aan de centrumzijde van Utrecht Centraal

Wat is het probleem?

Eerder verlieten chauffeurs de standplaats via de Spoorstraat, maar die is dicht wegens werkzaamheden en de vraag is of die ooit nog open gaat. Taxi's die vanaf de taxistandplaats vertrekken moeten met een scherpe U-bocht een fietspad oprijden. En dat fietspad richting de fietsenstalling van het Centraal Station is druk, vooral tijdens spitsuren. "Fietsers komen van beide kanten en vanaf rechts kun je ze pas heel laat zien aankomen", legt Tweehuijzen uit. Fietsers die uit de ondergrondse stalling komen moeten eerst een klein heuveltje op. "Waardoor zij ons niet zien."
Tegelijkertijd ziet de taxichauffeur de fietsers pas laat doordat de taxi's straks dicht op de uitgang van de fietsenstalling staan. "Dan hebben we het nog niet eens gehad over e-bikes", vult Uiterwaal zijn collega aan.
De Fietsersbond sprak tijdens de ontwerpfase zorgen uit over de veiligheid voor fietsers. "De Fietsersbond heeft enkele alternatieve inrichtingen aan de gemeente voorgesteld, maar vond daarvoor weinig gehoor bij de gemeente", laat een woordvoerder aan TRU weten. De Fietsersbond is het op een ander punt wel eens met de gemeente, dat "professionele chauffeurs van taxi's en vrachtwagens de situatie goed zullen inschatten en bijdragen aan veilig rijgedrag".

Alternatief

Toch willen juist die professionele chauffeurs een echte oplossing. Die is simpel volgens de twee chauffeurs. "De Spoorstraat moet gewoon weer open." Via die straat verlieten taxi's eerder de standplaats, onder Hoog Catherijne door. Dan komen ze pas een fietspad tegen bij de Catherijnesingel. Nu wordt daar nog verbouwd, maar het plan is dat daar in de toekomst een hek voor de bestaande doorgang komt.
Volgens Tweehuijzen zou de weg eventueel deels met een hek dichtkunnen, zodat er wel een kleine opening is voor taxi's, maar ander verkeer middels een verbodsbord gestopt wordt.
Een andere serieuze optie vindt het bestuurslid stoplichten waar taxi's het fietspad oprijden: "Dan krijg je te horen dat dat te duur is. En dan denk ik: hoeveel is een mensenleven waard?"
Hieronder zie je het zicht van de taxichauffeurs, zij moeten links afslaan terwijl van beide kanten fietsers komen.
En dan is er ook nog een ander probleem met de taxistandplaats. "Als je de gevaarlijke weg uit bent gereden, staat het vaak helemaal vast", volgens Tweehuijzen. Rondom de taxistandplaats, bij de Singel, kan het heel druk zijn. "Dan sta je stil. Wij kunnen minder mensen helpen en de mensen betalen een stuk meer."
De gemeente Utrecht laat weten nog niet op vragen te kunnen reageren.

Reactie gemeente 1 november 2023

De gemeente Utrecht laat in een reactie weten dat uit onderzoek is gebleken dat de situatie veilig is. "De conclusie was wel dat er soms wachttijden kunnen zijn voor taxi's, voordat ze fietsers kunnen passeren." De gemeente zegt wel toe de mogelijkheid van verkeerslichten te gaan bekijken. "Dit bespreken we met de betrokken partijen."

De reden dat de Spoorstraat niet wordt opengehouden heeft te maken met afspraken tussen de gemeente en de eigenaar van Hoog Catharijne. De redenen daarvoor zijn voornamelijk logistiek. Een uitzondering voor taxi's is niet wenselijk, vindt de gemeente. "Een 'gat' in het hek voor alleen taxi's zou niet voor een veilige en beheersbare situatie zorgen. Het risico bestaat dat ook andere voertuigen (niet-taxi en niet-logistiek) door de laad- en losstraten gaan rijden."