Duizenden mensen nemen deel aan pro-Palestijnse demonstratie in Utrecht

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Duizenden mensen hebben in Utrecht deelgenomen aan een mars om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. De mensen verzamelden zich aan het begin van de avond op het Domplein en vanaf daar liepen ze richting het Jaarbeursplein in de buurt van station Utrecht Centraal. Daar kwamen ze rond 21.30 uur aan.
De gemeente schat het aantal betogers op zo'n zevenduizend. Een woordvoerder laat weten dat de mars rustig is verlopen. Af en toe werd zwaar vuurwerk afgestoken, maar tot problemen leidde de demonstratie en de optocht naar het Jaarbeursplein niet. Volgens de politie zijn er twee aanhoudingen verricht: één voor het bezit van vuurwerk en één wegens openbaar dronkenschap.
Eerder op de avond stond het op het Domplein goed vol. Daar sprak een aantal mensen de menigte toe en er werd gezwaaid met Palestijnse, Turkse en Marokkaanse vlaggen. Ook was een witte vlag te zien met de islamitische geloofsbelijdenis in het Arabisch; die is door politie en openbaar ministerie bekeken en is beoordeeld als "niet strafbaar". Er werden verder leuzen geroepen als 'Free Palestine'.
Eén betoger met een Israëlische vlag werd door de politie gevraagd zijn vlag op te bergen, daaraan gaf hij gehoor.
De demonstratie is georganiseerd onder de noemer 'Samen voor Gaza'. Vrijwilligers van de organisatie hielden net als de politie het verloop van de demonstratie in de gaten.