Boosheid en verdriet over hanendump in provincie Utrecht: 'Stop hiermee'

Utrecht - Een kip als huisdier is populair. Verse eitjes, tevreden getok, gezelligheid. Maar als er een haan bij blijkt te zitten, gaan vaak de alarmbellen af. Wie wil nou wakker worden van matineus gekraai of ruzie krijgen met de buren? En eieren leggen ze ook al niet. Hanen worden daarom steeds vaker gedumpt, gedood of ze staan tot Sint-Juttemis op Marktplaats te wachten op een nieuw onderkomen. De haan is het bokje. Het zwarte schaap. En dat moet stoppen, vinden dierenorganisaties. "Bezint eer ge begint."
Steeds meer hobbyisten gaan aan de slag met een broedmachine. Leuk, bijzonder en educatief ook voor de kinderen, vinden ze. Maar dat is het niet, zegt Sandra van de Werd van Red een Legkip en Red een Haan. "Ook kuikens hebben recht op een moeder."
En of het kuiken een haan is, zie je niet meteen. Als dat zo blijkt te zijn, is dat vaak een teleurstelling. Naast het gekraai wordt gevreesd voor agressief en dominant gedrag. Haantjesgedrag. Maar, zeggen de kenners, een haan zorgt ook voor rust onder de hennen. Bovendien houdt hij katten en overvliegende roofvogels op afstand. "Het zijn vaak erg karakteristieke dieren waar je een mooie band mee kunt opbouwen."
Maak van jouw probleem niet ons probleem
Bij Dierenweide Vleuten kunnen ze meepraten over het dumpen van hanen. "Deze week zijn er weer drie over het hek gezet. Ik denk dat het in totaal wel tien keer is gebeurd", vertelt voorzitter Ria Hilhorst. Wij zijn gek op alle dieren en dit zijn prachtige hanen, maar we zitten ook met onze buren. Die hebben geen zin in gekukeleku."
Het dumpen van hanen loopt bovendien in de papieren. "We willen echt niet dat ze naar de slacht gaan, dus we zoeken een goed onderkomen voor ze. Dat kost helaas geld. Het kan oplopen tot 30 euro per dier. We besteden dit geld liever aan eten voor onze beesten."
Ria doet daarom een oproep aan de dumpers. "We snappen het als je liever geen haan in je tuin wilt hebben, maar maak niet van jouw probleem ons probleem. Dus wil je ons "verblijden" met een dier, overleg dan eerst even met ons!"

Julianapark
De hanendump in Vleuten staat niet op zichzelf. "Het gebeurde altijd al, maar de laatste tijd echt vaker", zegt Sandra van Red een Legkip. Afgelopen weekend haalde haar organisatie nog negen gedumpte legkippen en twee hanen uit het Utrechtse Julianapark samen met een medewerker van Stichting Zwerfkip en Zo.

"Het goede nieuws is dat alle legkippen al een fijn nieuw thuis hebben gekregen met veel ruimte om te scharrelen. Maar voor de gedumpte hanen is het lastiger een onderkomen te vinden. "Alle hanen kukelekuen, dat is vaak het probleem voor mensen. Maar ik heb zelf ook een haan en die haal ik 's avonds en 's nachts binnen. Dan zit hij in een kooi."
Poelier of Marktplaats
Een ander probleem is dus dat de plek in opvangcentra zeer beperkt is. De poelier dan maar bellen? Geen optie, zegt Sandra van Stichting Red een Legkip. "Wij vinden dat je je verantwoordelijkheid moet nemen als je hieraan begint."
Eigenaars van hanen proberen ze vaak ook te slijten op Marktplaats. Zoek op 'haan' en de mogelijkheden zijn legio. Tam, lief, sierlijk. Stuk voor stuk beschikken ze over mooie eigenschappen. Over gekraai in de vroege ochtend wordt in de beschrijvingen niet gerept. "We dachten hennen te hebben, maar er zitten hanen bij!", geeft een aanbieder toe.
Het dumpen van dieren is strafbaar, maar helaas doet bijna geen enkele gemeente hier iets aan
Volgens Sandra zien veel particulieren legkippen alleen als een eiproductiemachine. Na anderhalf jaar is het meestal: slachten of dumpen. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat mensen zo met hun kippen omgaan. De meeste kippen die gedumpt worden in de natuur overleven het niet omdat ze alle gevaren niet gewend zijn."
Zeker de bruine legkippen zijn veel te tam. "Ze worden door honden gepakt, door kinderen gepest, overreden door auto's of door een zogenaamd ongediertebestrijdingsbedrijf gevangen en vergast. Als je zo met dieren omgaat moet je ze gewoon niet nemen. Je bent ze dan niet waard. Het dumpen van dieren is strafbaar, maar helaas doet bijna geen enkele gemeente hier iets aan."
Red een Haan
Stichting Red een Legkip vangt geen hanen op, maar adviseert wel mensen die dat willen. "Overweeg, voordat je besluit een haan te redden, of je hem wel een goed huis kunt bieden. Past je woonsituatie wel bij het houden van een haan? Het kukelen is een mooi landelijk geluid, maar er zijn helaas mensen die dat niet op prijs stellen, met wellicht grote burenruzies als gevolg. Overleg dat zo nodig dus eerst met je buren."
Een andere tip: "Als je een haan neemt, moet je de eieren van je kippen bijtijds weghalen, anders heb je binnen de kortste keren meer haantjes dan je lief is. Bovendien zijn er genoeg legkippen te redden van de slacht."