Afpersverdachte Utrechtse horecabedrijven zweert onschuldig te zijn, maar blijft vastzitten

De Kanaalstraat werd afgezet na de vondst van een explosief
De Kanaalstraat werd afgezet na de vondst van een explosief © Koen Laureij
Utrecht - Een 27-jarige jarige man uit Geldermalsen die wordt verdacht van afpersing van zeker tien horecaondernemers door te dreigen met explosies bij hun bedrijven, zweert dat hij onschuldig is. "Ik haat het om slachtoffer te spelen, maar in dit geval heb ik daadwerkelijk niets te maken met deze zaak", zei hij toen hij van de Utrechtse rechtbank het woord kreeg.
De afgeperste bedrijven kregen berichten waarin werd gedreigd dat zij hetzelfde lot zouden ondergaan als een café in de Utrechtse Kanaalstraat, waar in juni een handgranaat werd aangetroffen op de deurklink. Burgemeester Sharon Dijksma besloot vervolgens om het café uit veiligheidsoverwegingen een maand te sluiten. De burgemeester noemde deze vorm van afpersing een nieuw fenomeen.
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om haar cliënt in afwachting van het proces vrij te laten, omdat de bewijzen te dun zouden zijn en de man gezondheidsklachten heeft. Maar de rechtbank oordeelde vanochtend tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak dat de verdenkingen te ernstig zijn en besliste dat hij voorlopig vast blijft zitten.
We lossen het op of we escaleren het! Je betaalt binnen 3 uurtjes 3500,- naar dit Bitcoinadres....
Bericht van de afperser

Betalen of spijt krijgen

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man uit Geldermalsen drie Utrechtse horecaondernemers benaderd en eiste hij bedragen van 3.200 en 3.500 euro in bitcoins. Als zij niet binnen enkele uren zouden betalen, zouden hun panden worden beschoten of zou er een handgranaat voor de deur worden gelegd, waarna de burgemeester de zaak zou sluiten. Naast de Utrechtse ondernemers werden zeven horecabedrijven in Rotterdam, Eindhoven en Culemborg op soortgelijke wijze afgeperst.
De officier van justitie las tijdens de zitting een kleine selectie voor van de vele berichten die werden gestuurd naar de ondernemers die doelwit waren: "We lossen het op of we escaleren het! Je betaalt binnen 3 uurtjes 3500,- naar dit Bitcoinadres, dan is het opgelost! Zo niet gaat je zaak sluiten! Wordt er op je zaak geschoten na sluitingstijd. Dus betaal dan is het opgelost, anders krijg je spijt!"
En: "Wil je stoer doen of naar de wouten gaan? Ga niet stoer doen of denken dat we bluffen! Geloof me als je niet betaalt binnen 3 uurtjes dan kan je ander werk gaan zoeken. Betaal je niet gaat je zaak voor onbepaalde tijd moeten sluiten op last van de burgemeester! Ps. je ziet wat er is gebeurd in Kanaalstraat deze ochtend?? je hebt 5 uurtjes!"
Ik hou er niet van om een slachtofferrol aan te nemen, maar ik ben in dit geval wel een slachtoffer
Verdachte

Geen opwelling

De politie kwam de verdachte op het spoor doordat twee telefoons waarmee de afpersingsberichten werden verstuurd aan hem te koppelen zijn. Uit het feit dat kort na de vondst van de handgranaat in de Kanaalstraat de eerste berichten werden verstuurd en binnen twee weken tien bedrijven werden benaderd, maakt de rechtbank op dat dit goed was doordacht in niet een opwelling gebeurde.
De rechtbank merkte verder op dat de man uit Geldermalsen bij de politie heel veel vragen niet wilde beantwoorden. Dat was op advies van zijn advocaat, zei hij tijdens de zitting. Hij bezwoer dat hij onschuldig is. "Ik hou er niet van om een slachtofferrol aan te nemen, maar ik ben in dit geval wel een slachtoffer. Ik word verdacht van hele, hele zware feiten in mijn ogen. Maar ik heb niets te maken met afpersingen of beschietingen, dat is niets voor mij", zei hij op hoge toon.
EOD-medewerker onderzoekt  handgranaat op deurklink.
EOD-medewerker onderzoekt handgranaat op deurklink. © Koen Laureij

Telefoons

Volgens zijn advocaat zijn er veel meer telefoonnummers gebruikt om de berichten te versturen, dan de twee nummers die aan haar cliënt worden gekoppeld. Op de telefoon die bij hem is aangetroffen, zouden ook geen afpersingsberichten zijn gevonden. "Met die telefoon had hij alleen een artikel van het AD gelezen over dreiging in Kanaalstraat. Maar dat betekent niet op voorhand dat je daar iets mee te maken hebt. Het lijkt erop dat men hem alle dergelijke afpersingen in Nederland in de schoenen probeert te schuiven."
"Of hij ook de afpersingsberichten heeft verstuurd met die telefoons, moet nog blijken", oordeelde de rechtbank. Die vond de verdenkingen te ernstig en omvangrijk om de verdachte op vrije voeten te stellen. "Tien feiten in twee weken en niet in een opwelling. Het is alleen gestopt omdat politie en justitie hebben ingegrepen", stelde de voorzitter.
De politie is inmiddels klaar met het onderzoek naar de afpersingen en de zaak kan nu inhoudelijk worden behandeld. De rechtbank heeft dat gepland op 9 januari. Dan worden alle feiten en bewijzen met de verdachte besproken en komt het OM met een strafeis. Een van de afgeperste Utrechtse ondernemers heeft al een vordering ingediend om de schade die hij heeft geleden op de verdachte te verhalen.