Krakers verlaten pand aan Utrechtse Catharijnesingel eind deze maand

© Ingezonden
Utrecht - Een groep krakers verlaat eind deze maand het pand aan de Catharijnesingel in Utrecht. Dat zijn de krakers overeengekomen met de pandeigenaar in de aanloop naar een rechtszaak over de kwestie. De pandeigenaar hoopt dat dit vertrek nog wel met een vonnis van de rechter bekrachtigd wordt. “Als stok achter de deur”, zegt hun advocaat vandaag in de rechtszaal.
“Als het goed is staat de camera nu aan.” Met die woorden begint het kort geding vandaag in de rechtbank in Utrecht. “Ik zit hier wel braaf in mijn toga, maar kan het alleen niet tonen”, verduidelijkt de advocaat Hagemans van pandeigenaar Rembrandt Propco VII B.V. Het vastgoedbedrijf heeft gevraagd of de zaak via teams kon plaatsvinden, aangezien er van de krakers niemand zou verschijnen. Zo kon een ritje van Amsterdam, waar de Rembrandt Propco VII B.V. zit, naar Utrecht bespaard worden. De rechter stemde in.
In de rechtszaak was het niet zo zeer de vraag óf de krakers het pand moeten verlaten, maar eerder wanneer. De rechter buigt zich daar nu over. Onderling hebben de krakers en de pandeigenaar afgesproken dat ze 31 oktober vertrekken. Maar mogelijk beslist de rechter dat ze eerder weg moeten. Ook hoop de pandeigenaar dat de krakers de woning zo opleveren, zoals ze ‘m betraden. “Om dat te doen, zullen ze behoorlijk wat sloopwerkzaamheden moeten verrichten”, zegt de advocaat op de zitting.

'Er werd al verbouwd'

Op 1 oktober nam een groep krakers zijn intrek op de begane grond van Catharijnesingel 91. Tot grote frustratie van de eigenaar, die al bezig was met een verbouwing van dat gedeelte van het pand. De aannemer stuitte op een vloer die helemaal vervangen moet worden vanwege rotte vloerbalken. Bij een monumentaal pand zoals aan de Catharijnesingel is daar een vergunningsaanvraag voor nodig. En net toen die vergunning werd aangevraagd en de aannemer wachtte tot het bezwaartermijn zou verstrijken, is het pand gekraakt.
© RTV Utrecht
Krakers zeggen dat het pand al jaren leegstaat, maar al die tijd liepen er vergunningsaanvragen. “Alle procedures zijn netjes doorlopen, dat kost tijd”, zegt de woordvoerder van vastgoedbeheerder Haavens BV. Zij beheren het vastgoed voor Rembrandt Propco. “De aannemer was al begonnen met verbouwen. Er stonden ook nog bouwmaterialen binnen.”

'Krakersgroep van 20 mensen'

De kraakactie zorgt voor veel overlast, weet de advocaat te vertellen. Bovenburen klagen over geluidsoverlast. Hoeveel mensen er nu precies wonen, wordt niet duidelijk. "Maar in het begin ging het om een grote groep van wel twintig mensen."
Buurtbewoners zien ook vandaag nog mensen in- en uitlopen. De aannemer, die ook een appartement boven de gekraakte woning aan het verbouwen is, staat even naar binnen te kijken. “Ik sta te popelen om weer aan de slag te gaan”, zegt hij. Hij is benieuwd of de krakers de vloer weghalen die ze er zelf hebben ingelegd. De laatste stand van zaken voordat er gekraakt werd, was volgens de aannemer dat er slechts zand lag.
Een deel van de groep krakers nam eerder ook hun intrek aan de Croeselaan en aan de Strawinskylaan, waar ze ook allebei weer vertrokken. De krakers zijn tegen de kraakwet. Daarin staat dat kraken niet mag. De wet moet tegelijkertijd langdurige leegstand aanpakken, maar dat gebeurt volgens de krakers te weinig RTV Utrecht heeft vandaag meermaals geprobeerd om iemand van de groep krakers te spreken te krijgen. Daar is nog niet op gereageerd.