Eerste bewoners bezoeken na 50 jaar weer hun Utrechtse studentenflat: 'Krapper dan ik dacht'

De oude en nieuwe bewoners van de Van Lieflandlaan
De oude en nieuwe bewoners van de Van Lieflandlaan © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Utrecht - Voor de 71-jarige Paul Levelink, Kars van Kassen en hun oud-huisgenoten was het vandaag een bijzondere dag. Na ruim vijftig jaar brachten zij een bezoekje aan hun oude studentenflat aan de Utrechtse Van Lieflandlaan. "Het lijkt toch allemaal een stuk krapper dan ik in mijn hoofd had", grinnikt Paul als hij weer in zijn oude kamer staat.
Uit de Noordoostpolder, Texel en zelfs Berlijn zijn vandaag mensen gekomen, ze zijn bijna helemaal compleet. Op wat details na, "wat is het klein", is er eigenlijk niets veranderd. Terwijl het stelletje binnenkomt barsten ze spontaan in gezang uit. "Op de Eenheid 134, daar was nog nooit beter bier." Triomfantelijk draagt huisgenoot Hans het oude huisnummerplaatje van de flat naar binnen.
De Eenheid, zo noemen ze zichzelf. 10 huisgenoten, die elk jaar nog samen picknicken, musea bezoeken en nu dus ter gelegenheid van de verjaardag van de flat weer terug zijn op het oude nest.
In 1971 werden drie flats aan de Van Lieflandlaan tegelijkertijd opgeleverd. Het betekende goed nieuws voor Paul Levelink, want daardoor kwamen in een keer heel veel kamers vrij. "Woonruimte was toen ook al een probleem, maar na een klein jaar op de wachtlijst konden ik en honderden andere studenten hierin", vertelt hij. Het is behoorlijk proppen om iedereen in de klein woonkamer te krijgen. Er wordt meteen een cadeautje overhandigd aan de huidige bewoners. Hoe kan het ook anders: een paar flesjes bier.
De oud-bewoners van een Utrechtse studentenflat komen na 50 jaar weer thuis.
Levelink bewaart warme herinneringen aan zijn studententijd. Zelf kwam hij uit het Zuid-Hollandse Pijnacker en dus was de stap naar Utrecht voor hem een flinke, legt hij uit. "Het was toch even wennen om in een grote stad te verkeren. Ik ben toen lid geworden van een studentenvereniging en dat was een goede zet. Zo heb ik veel mensen leren kennen." Ook Kars van Kassen kijkt met plezier terug op toen. "De studententijd is de mooiste tijd van je leven." Van Kassen ontmoette in dit huis zelfs zijn huidige vrouw, met wie hij een tijdje twee kamers huurde. Zelfs na hun huwelijk. "Zo ging dat in die tijd."

Bierleverancier

Het was een idee van woningcorporatie SSH en oud-huisgenoot Hans om een reünie te organiseren waarbij de oude en de huidige bewoners met elkaar in gesprek gaan.
Dat leidde vanochtend vooral tot vragen over hoe het vroeger was. "Hadden jullie een favoriet huisbier? Had u dan een favoriete kroeg", vragen de studenten van nu. Levelink: "We hadden een eigen bierleverancier. Iedere week kwam die langs, drie kratten Grolsch beugelflesjes brengen." En over die favoriete kroeg: "Er zat hier vlakbij een kroeg en in de stad kwamen we vaak bij Willem Slok."
Vooral het weerzien met zijn oude kamer is voor Levelink speciaal. "Ik word er nostalgisch van", vertelt hij bij binnenkomst. Al ziet niet alles er meer hetzelfde uit. "Ik had een oranje muur links en een zandkleurige muur rechts. En grote portretten van Mao Zedong en Che Guevara aan de muur."
Het bezoek brengt bij de bewoners veel mooie herinneringen terug, maar heimwee krijgen ze er niet van. "Ik heb hier een hele leuke tijd gehad, maar dat was ook wel genoeg. Je studeert een tijdje en dan ga je weer met iets anders aan de slag", zegt Paul. En ook Kars mist 't niet. "Nee, absoluut niet. Ik hou van ruimte om me heen en dat heb ik nu", lacht hij.
Op de televisie worden oude foto's afgespeeld, wat tot hilariteit leidt bij de huisgenoten. Vooral de lange haren en snorren laten menigeen in de lach schieten. Het is wel duidelijk dat deze club voor altijd bevriend zal blijven. "Op onze leeftijd kijk je er met heel veel dankbaarheid en plezier op terug. En dat zie je wel. Want wie haalt er nog tien mensen bij elkaar?"