Onderhandelingen jeugdzorg geklapt, plannen voor massaprotest in Utrecht

© Pixabay
Utrecht - De onderhandelingen over de cao Jeugdzorg zijn vastgelopen. De Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland uit Utrecht heeft een eindbod gedaan, en in dat bod kunnen vakbonden FNV, CNV en FBZ zich niet vinden. Daarom hebben ze een ultimatum gesteld: als de werkgevers niet voor 1 november ingaan op de eisen van de bonden, dan volgt op 20 november een massaprotest in Utrecht.
Onder meer bezuinigingen, veiligheid en hoge werkdruk spelen de jeugdzorg al jarenlang parten. De maat is vol, aldus de vakbonden. "In de laatste zeven jaar moesten jeugdzorgprofessionals al negen keer op het Malieveld strijden voor betere arbeidsomstandigheden. En nu de sector zo is uitgehold door falend beleid en bezuinigingen, kiest de werkgever wederom om te beknibbelen op de lonen. Dat is niet te verteren voor de mensen die al die jaren de jeugdzorg overeind hebben gehouden", zegt Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg.

'Mensen werken niet om armer te worden'

Het grootste struikelblok tijdens de onderhandelingen was de inflatiecompensatie voor 2023. Op basis van de huidige cao hebben werknemers in de jeugdzorg op 1 januari 3 procent loonsverhoging gekregen. Over 2023 krijgen ze er niks bij. De vakbonden willen dat dit in 2024 en 2025 gecorrigeerd wordt, maar ze vinden het eindbod van de werkgevers hiervoor te laag. Van der Aar: "Mensen werken niet om armer te worden. Dit eindbod zorgt dat deze cao niet concurrerend is met vergelijkbare cao’s zoals die van gemeenten of sociaal werk en dat nog meer mensen de sector verlaten. Met alle maatschappelijke gevolgen van dien."
Als het massaprotest doorgaat in Utrecht op maandag 20 november, verwachten de vakbonden duizenden jeugdzorgmedewerkers. Het zou de tiende keer zijn dat ze de straat op gaan voor de arbeidsomstandigheden in de jeugdzorg.