Utrechtse pechbakkerij gered: 10.000 euro opgehaald dankzij crowdfunding

Bakkers Jolande Mayvis, Ali en dochter Stephanie met de initiatiefneemster van de crowdfunding Diete de Vos
Bakkers Jolande Mayvis, Ali en dochter Stephanie met de initiatiefneemster van de crowdfunding Diete de Vos © RTV Utrecht
Utrecht - De crowdfundingsactie voor de Utrechtse bakkerij Verhoeff is geslaagd. Voor de zaak in Wittevrouwen, die kampt met een kapotte vriezer, is het streefbedrag van 10.000 euro inmiddels binnen.
Bewoners kwamen in actie, omdat ze bang waren dat hun geliefde bakker het benodigde geld niet op kon hoesten en daardoor mogelijk moest sluiten. De motor van de vriezer ging kapot en dat vereist een dure reparatie. De crowdfunding is op 11 oktober gestart, vijf dagen later was het streefbedrag gehaald.
De problemen begonnen vlak na de zomervakantie. Door een defect in de vriezer waren alle producten die er stonden plots ontdooid. Toen de bakker ‘s ochtends binnenkwam, kon alles regelrecht de prullenbak in. "Het liefst trek je dan meteen de deur weer achter je dicht", zei bakker Jolanda Mayvis eerder. "Maar dat kan niet, we moeten door."
Een monteur voerde een noodreparatie uit, maar de boodschap werd al gauw duidelijk: de verouderde vriezer moest vervangen worden. "Dat weten we, maar we hebben het geld niet." Sinds die mededeling is Mayvis elke dag bang dat de diepvries het definitief begeeft.
Het probleem met de vriezer staat niet helemaal op zichzelf. Al jarenlang is het flink bikkelen om financieel rond te komen, stelt de bakker. Door onder andere de opgelopen energiekosten is het steeds lastiger om de kleine bakkerij draaiende te houden.
Ook loopt het aantal klanten terug. "Het aanbod in de supermarkt wordt steeds groter en mensen vinden het makkelijker om alles op één plek te kopen."

Hartverwarmend

Dochter Stephanie is ook meer dan blij met de crowdfunding. Al vindt ze het vooral vervelend dat het nodig is. "Er wordt hier zo hard gewerkt en dan hoop je dat ze zorgeloos kunnen werken tot hun pensioen." Dat dat nu niet zo is, vindt ze lastig om te zien.
Zelf werkt ze al jarenlang elke zaterdag in de bakkerij. De vaste klanten herkent ze dan ook meteen. "Het is heel mooi om te zien dat de mensen meedenken." Dat het bedrag zo snel zou oplopen, had ook zij totaal niet aan zien komen. "Je hoopt op een kleine bijdrage, maar dat mensen ons zo massaal steunen, is hartverwarmend."