Podcast Stadhuisplein: 'DENK moet stoppen met suggestieve filmpjes'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het filmpje waarin Mahmut Sungur (Denk) de suggestie wekt dat een meerderheid van de Utrechtse raad tegen een verbod is op koranverbrandingen, gaat te ver. Dat vinden de sprekers in de politieke podcast Stadhuisplein Utrecht. De panelleden vinden dat Sungur zichzelf in de vingers snijdt met dergelijke filmpjes.
Vorige week publiceerde AD een artikel waarin melding wordt gemaakt van een brief van veertig raadsleden aan de burgemeester. Zij beklagen zich over een gemonteerde video van Denk, waarin verslag gedaan wordt een raadsvergadering. De raad sprak over een motie van Denk. De partij riep de burgemeester in die motie op naar Den Haag te gaan, om te pleiten voor wetgeving tegen koranverbrandingen. Die motie haalde het niet.
Volgens Heleen de Boer (GroenLinks) is zodanig geknipt in het filmpje van Denk dat een suggestie wordt gewekt die niet strookt met de motie die behandeld werd. "Nu wordt in het filmpje gedaan alsof mensen niet alleen tegen het op pad sturen van de burgemeester zijn, maar tegen een wet die het verbranden van de koran verbiedt", zegt De Boer in de uitzending. "En daar gaan we überhaupt niet over in Utrecht, dus dat is een suggestie die wel heel ver van de waarheid is.'

Framen

Door de publicatie van het filmpje worden moslim-raadsleden, die tegen die motie stemden inmiddels bedreigd, zo blijkt uit de brief. Oud-wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht) heeft in de podcast een persoonlijke boodschap: "Ik zou zeggen, ook tegen Mahmut Sungur, hou er mee op om op deze manier mensen te framen. Het leidt nergens toe."
Volgens Dimitri Gilissen (VVD) plaatsen Denk en Sungur dit soort filmpjes omdat ze slecht in de peilingen staan. "En wat ik zie is dat ze steeds scherper en harder worden, ook in het zoeken van de confrontatie. En dat is volgens mij waarom het filmpje gemaakt is", zegt het Statenlid. "Maar het is vooral bedoeld om te polariseren, om onderscheid te creëren. Met als bijeffect dat collega-raadsleden worden bedreigd en geïntimideerd." In het AD ontkent Sungur dat hij een onjuist beeld van de raadsvergadering schetst.
De oplossing voor deze situatie is volgens de panelleden dat er met elkaar gepraat moet worden en dat Denk duidelijk gemaakt wordt dat dit zo niet kan.

Polder Rijnenburg

Behalve over de rel rond Denk praten de panelleden van de podcast ook over tijdelijke woningen en waarom die zo moeizaam van de grond komen. Deze discussie spitst zich toe op wel of niet bouwen in Polder Rijnenburg. Volgens Gilissen en Van den Bergh is die locatie prima geschikt voor tijdelijke woningbouw. De Boer is het daar niet mee eens, ook voor tijdelijke woningen ontbreekt de infrastructuur in en rond de polder, meent de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.