Nadine maakte de Regio Songfestival-trofee: 'Het is geen lullig dingetje'

© RTV Utrecht / Machteld Smits
Utrecht - Een microfoonstandaard en fietstochtjes door Utrecht inspireerden kunstenaar Nadine van Veldhuizen voor het maken van de prijs voor het Regio Songfestival. De Utrechtse beeldhouwer kreeg de opdracht om de hoofdprijs te maken. "Het is geen lullig dingetje."
Het maakproces duurde slechts een paar weken, maar voordat Van Veldhuizen aan de slag kon moest ze eerst een idee uitwerken. "Ik kreeg bijna volledig carte blanche", vertelt Van Veldhuizen. "Ik ben begonnen met een microfoonstandaard en de kleuren van het Regio Songfestival. Vanaf daar ben ik aan de slag gegaan met de materialen waar ik graag mee werk."
Op 4 november mag de winnaar van het regionaal songfestival de prijs boven het hoofd tillen. Namens de provincie Utrecht betreedt de IJsselsteinse Melanie Ryan het podium van de Stadsschouwburg. De 24-jarige singer-songwriter won de harten van de jury, bestaande uit Pearl Jozefzoon, Radio M Utrecht-presentatrice en muzikant Conny Kraaijeveld en Bingo FM-presentator Mattijs Franken.

Geen lichte award

Voor Van Veldhuizen was het een uitdaging om haar kunstwerk het gewicht van een hoofdprijs te geven. "Als je een award wint moet je wel echt iets omhoog tillen, geen lullig dingetje", vindt Van Veldhuizen.
Om te zorgen dat de winnaar daadwerkelijk de spierballen gaat gebruiken, heeft de kunstenaar staal gebruikt om het beeld te verzwaren. "Normaal gesproken werk ik met glas en kunsthars. Dat zijn kleurrijke maar lichte materialen. Te licht voor een award."
Van Veldhuizen wil natuurlijk zien hoe haar prijs de lucht in gaat op 4 november. "Ik kijk altijd naar het songfestival, dus om mijn eigen prijs daar te gaan zien, wordt super vet."