Israëlische ambassadeur spreekt in Utrecht bij herdenking slachtoffers Israël

© RTV Utrecht
Utrecht - Ongeveer honderd mensen zijn vandaag afgekomen op een bijeenkomst om de slachtoffers in Israël te herdenken. Deze werd georganiseerd door de Utrechtse Rabijn Aryeh Leib Heintz en zijn vrouw Bracha. Ook vice-premier Carola Schouten en de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim waren hierbij aanwezig.
De bijeenkomst stond in het teken van het herdenken van de slachtoffers die in Israël vielen na de aanvallen van Hamas op 7 oktober. "Vandaag herdenken we, zoeken we een troostende schouder en staan we stil bij de verschrikkingen", zegt Bracha Heintz. Er werd extra stilgestaan bij de Israëliërs die door Hamas zijn gegijzeld. "Bidden dat ze veilig thuiskomen."
Ook Ephraim sprak de bijeengekomen deelnemers toe. Volgens hem is de steun die de aanwezigen elkaar geven van groot belang. “We moeten elkaar na het terreur dat we hebben gezien in Israël blijven steunen. Terrorisme mag nooit zegevieren.”
Daar sloot Carola Schouten zich bij aan. 7 oktober 2023 is volgens haar nooit meer een willekeurige dag in de wereldgeschiedenis. Ze benadrukt dat met de bijeenkomst wordt opgestaan tegen antisemitisme. “We zijn hier om steun uit te spreken tegen terreur en barbarij.”

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft de afgelopen week gesprekken gevoerd met zowel de joodse als islamitische gemeenschappen in de stad. Ze sprak donderdag ook met dertig vertegenwoordigers om de impact van de gebeurtenissen te bespreken, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

Dijksma sprak met de aanwezigen af om samen op te trekken om spanningen te voorkomen. Ook komen ze binnenkort nogmaals bij elkaar.

Extra beveiliging

Bracha geeft aan dat het lastig was om een zaal te vinden. Dat heeft volgens haar te maken met alle te nemen veiligheidsmaatregelen. Beveiliging is er bij joodse bijeenkomsten vaker bij, maar nu ook de Israëlische ambassadeur er was, werden die maatregelen verder opgeschroefd.
Dat merkte je ook als gast: de locatie werd niet bekendgemaakt, tot het moment dat je je aanmeldt. Bij de deur was er een ID-controle, aan de hand van de aanmeldingslijst. Risico’s worden op die manier vermeden.
Deze week liet burgemeester Sharon Dijksma ook weten dat er extra aandacht is vanuit de driehoek voor de situatie van de joodse instellingen in de stad. “In het verleden zijn daartoe al maatregelen genomen en we houden de situatie nauwlettend in de gaten”, schrijft ze in een raadsinformatiebrief.