Demonstratie voor slachtoffers Gaza in Utrecht: 'Carte blanche om oorlogsmisdaden te plegen'

Utrecht - Op het Stadhuisplein in Utrecht werd vanmiddag gedemonstreerd tegen de manier waarop de Nederlandse regering omgaat met het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. Volgens de organisatie geeft Nederland Israël "carte blanche om Gaza aan te vallen en oorlogsmisdaden te plegen".
De demonstratie bij het stadhuis was vrij ingetogen. Een man of vijftig verzamelde zich er rond 16.00 uur, de meeste gekleed in het zwart. In hun handen geen Palestijnse vlaggen, maar borden met teksten als 'Save Gaza', 'Niet in mijn naam' en 'Geen carte blanche'.
Het tekent de toon van het protest. Organisator Wim Datema laat nadrukkelijk weten niet de terreuracties van Hamas goed te keuren. "Maar op dit moment worden 2,3 miljoen Palestijnen gestraft voor wat Hamas heeft gedaan."

Carte blanche

Het gaat de demonstranten vooral om de reactie van Israël daarop. Die vinden ze buitensporig. "Israel pleegt momenteel oorlogsmisdaden in Gaza. Iedereen weet dat, maar er gebeurt niks", stelt Datema. Volgens hem moeten Nederland en andere landen zich feller uitspreken tegen de manier waarop Israël zich verdedigt. "Ze zeggen nu eigenlijk dat ze na afloop pas gaan kijken of het oorlogsrecht is geschonden."
Het viel Datema op dat hij en de andere demonstranten veel werden aangesproken. "Veel mensen reageren positief en vertellen dat ze het met ons eens zijn".
Tegelijkertijd zijn er ook voorbijgangers die zich niet kunnen vinden in het standpunt van de demonstranten. Zo wilde iemand de petitie die Datema bij zich had niet ondertekenen. "Een man zei dat hij tegen Gaza was. Na een goed gesprek kwam hij tot de conclusie dat hij Hamas bedoelde. Maar de petitie, die heeft hij niet ondertekend."

Oorlogsrecht

Niet alleen in Utrecht werd vandaag gedemonstreerd vóór Gaza. Ook in Eindhoven, Amsterdam, Almere en Terneuzen gebeurde dat. Hoewel die demonstraties los van elkaar staan, beogen ze hetzelfde doel. "We vinden dat de regering duidelijk het standpunt moet innemen dat Israël moet stoppen met oorlogsmisdaden", legt Datema uit.
Aankomende donderdag is er weer een demonstratie in Utrecht. Dan op het Domplein. "Dan rekenen we op wat meer mensen. Nu hebben we het wel heel last minute georganiseerd", doelt de organisator op het feit dat de demonstratie van vandaag pas gisteren gepland werd. "We kwamen tot de conclusie dat dit wel heel urgent is. Zeker met het geplande grondoffensief."