'Inzet calamiteitenhospitaal Utrecht na treinongeluk Voorschoten was onnodig'

Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht na het treinongeluk bij Voorschoten.
Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht na het treinongeluk bij Voorschoten. © ANP
Utrecht/Voorschoten - Door miscommunicatie bij de hulpdiensten is het calamiteitenhospitaal in Utrecht eerder dit jaar onnodig ingezet. Dat gebeurde na een groot treinongeluk bij Voorschoten. Dat constateert het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid in opdracht van veiligheidsregio Hollands Midden.
Volgens de onderzoekers verliep de eerste hulp zowel van de hulpdiensten en omwonenden "professioneel, snel en in goede harmonie". Toen de eerste hulpverleners ter plaatste kwamen zagen zij dat gewonden uit de trein waren geklommen. Zij gaven het signaal 'code 50', voor een ongeluk met mogelijk veel slachtoffers. Daardoor werd het noodziekenhuis in Utrecht geactiveerd. Dat komt niet vaak voor.
Ziekenhuizen in Leiden en Leiderdorp waren niet op de hoogte van het inschakelen van het calamiteitenhospitaal en verwachtten veel slachtoffers. Zij zetten daarom extra personeel in, midden in de nacht. Van de twintig slachtoffers die naar het ziekenhuis moesten, kwamen er uiteindelijk tien in Utrecht terecht.
Het LUMC in Leiden ving twee slachtoffers op, het Alrijne in Leiderdorp vijf. Zorgmedewerkers vroegen zich daarna af waarom ze midden in de nacht naar het ziekenhuis moesten komen, schrijven de onderzoekers, en dat is niet goed voor het vertrouwen van het ziekenhuispersoneel. Ook was de inzet van het calamiteitenhospitaal "welbeschouwd onnodig".
Een woordvoerder van het UMC Utrecht laat weten dat het inzetten van het calamiteitenhospitaal "volgens protocol" gebeurd is. Dat achteraf blijkt dat er grootschaliger is opgeschaald dan nodig, kan volgens het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid mogelijk verklaard worden door het gebrek aan ervaring met dit soort incidenten. "Het aantal gebeurtenissen waarbij gewondenspreiding echt noodzakelijk is, is kennelijk zo klein dat de verdeling van gewonden over ziekenhuizen bijna altijd gepaard gaat met misverstanden."
Het treinongeluk gebeurde in de vroege ochtend van 4 april. Bij Voorschoten werd aan het spoor gewerkt. Een goederentrein botste op een kraan op het spoor. Twee minuten later reed een intercity daar tegenaan, die ontspoorde. De kraanmachinist kwam door het ongeval om het leven.