Utrechtse advocaat Yehudi Moszkowicz aangehouden in België

© ANP
Utrecht - Advocaat Yehudi Moszkowicz is vorige maand aangehouden in de gevangenis van het Belgische Beveren. Dat bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie aan de NOS na berichtgeving in De Standaard. Volgens de Vlaamse krant wordt de Utrechtse advocaat in België verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
Moszkowicz was in de gevangenis voor zijn cliënt Flor Bressers, een vermoedelijke drugsbaron. Moszkowicz is verhoord en daarna vrijgelaten onder voorwaarden, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Hij zou geen contact meer mogen hebben met de omgeving van Flor Bressers en hun advocaten.
Volgens de Belgische advocaat Christian Clement van Moszkowicz "is hij op hoogst gewelddadige wijze" gearresteerd in de gevangenis. De "totaal onnodige" en "disproportionele" arrestatie gebeurde "voor de ogen van zijn cliënt. Wellicht was dat laatste wat men daadwerkelijk beoogde?", schrijft Clement in een reactie.
Moszkowicz ontkent met klem dat hij meer voor zijn cliënt zou hebben gedaan dan een advocaat past. Volgens Clement heeft hij gedaan wat "zijn verdomde plicht is", namelijk "het bieden/leveren van een daadwerkelijk recht op verdediging aan een individu - wie dat ook moge zijn - die geconfronteerd wordt met het strafrechtelijk apparaat van een overheid".
De 32-jarige Bressers heeft als bijnamen 'de lange' en 'de universitair'. Hij wordt volgens De Standaard in België gezien als "een van de onbetwiste kopstukken van de cocaïnemaffia in ons land."
Yehudi Moszkowicz maakt deel uit van de bekende advocatenfamilie van onder andere voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz. Yehudi is een neef van hem.
In eerste instantie ontkende de Utrechtse advocaat vandaag tegenover de Standaard dat hij was aangehouden.