Lombok wil met online buurtcentrum inwoners nog meer met elkaar verbinden

© Pixabay
Utrecht - Lombok heeft vanaf vandaag een online buurtcentrum. Het platform is onderdeel van het bestaande buurtcentrum aan de Malakkastraat en bedoeld om mensen in de Utrechtse wijk nog meer met elkaar te verbinden, als inwoners bijvoorbeeld niet in staat zijn om fysiek naar een locatie te komen. Volgens de initiatiefnemers gaat het om het eerste online buurtcentrum van Nederland.
Op de website kunnen mensen via Teams een kopje koffie drinken met andere gebruikers en meedoen aan online activiteiten zoals de bingo of een potje schaken. Ook kunnen Lombokkers via de chat in gesprek met medewerkers van welzijnsorganisatie DOCK als zij bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij schuldenproblematiek. Op de site staat ook de buurtkrant en kunnen gebruikers oproepjes plaatsen om bijvoorbeeld samen te gaan wandelen.

Testfase

Aan de lancering van het online buurtcentrum ging een uitgebreide testfase vooraf, vertelt projectleider Clemens Streng. "Telkens als we een bepaalde ontwikkeling van het platform achter de rug hadden, ging een sociaal werker met een bewoner achter de laptop zitten en vroegen we: wat vind je hier nou van, hoe beleef je dit en werkt het voor je?"
Is er behoefte aan zo'n online ontmoetingsplek? Streng: "Het is wel een spannend experiment, want er was natuurlijk geen bewoner die vooraf zei: ik moet een online buurtcentrum hebben. Maar als je ze laat zien wat het voor hen kan betekenen, bijvoorbeeld zoals we tijdens corona hebben gezien met de online vrijdagmiddagborrel, dan gaat het ineens leven."

Resultaat

Of het gaat aanslaan, moet komende tijd dus blijken. "Omdat zoiets nog niet bestaat, weten bewoners nu ook nog niet wat het hen kan opleveren. Dit moeten we dus samen met hen gaan beleven en daarna kunnen we iets gaan vertellen over het resultaat. Daar is het nu nog te vroeg voor."
Toch heeft de organisatie een bepaald doel voor ogen: de initiatiefnemers mikken op zo'n vijftig actieve gebruikers voor het online buurtcentrum. Volgend jaar juli vindt er een evaluatie plaats, bij een succes wordt het initiatief mogelijk ook in andere Utrechtse wijken uitgerold.
Het platform is een initiatief van welzijnsorganisatie DOCK en is tot stand gekomen met hulp van Wijkconnect.