Honderden klimaatactivisten blokkeren hoofdkantoor Rabobank Utrecht, actie inmiddels beëindigd

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Een grote groep van enkele honderden demonstranten van Extinction Rebellion en Greenpeace heeft vandaag de ingangen van het hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan geblokkeerd. Aan het begin van de avond beëindigden de actievoerders de demonstrantie.
De klimaatactivisten hadden zich voor zowel de hoofdingang als de zijingangen van het kantoorgebouw geposteerd met trommels, spandoeken en vlaggen. Enkele demonstranten waren in de pilaren van het gebouw geklommen en leken niet naar beneden te willen komen. De demonstranten zeiden geen eindtijd te hebben voor hun actie.
De politie was aanwezig bij het protest maar hield zich afzijdig. "We zijn daar om een oogje in het zeil te houden. Zolang er geen strafbare feiten worden gepleegd, zullen wij niet optreden", liet een woordvoerder weten.
"De Rabobank is de grote architect van het huidige landbouwsysteem dat ontploft is. De gevolgen in Brazilië en ook Nederland zijn enorm", legde Greenpeace-directeur Andy Palmen uit. "Het is een grote bank en daarmee een grote vervuiler. Wij willen verandering, we willen dat ze stoppen met investeringen in industriële landbouw en meer geld stoppen in ecologische landbouw. Daarnaast hebben ze volgens onze berekeningen 10 miljard aan schade veroorzaakt, dat moeten ze betalen."
© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat

Rabobank laakt methodes activisten

Medewerkers van de Rabobank gingen buiten in gesprek met de actievoerders. Zij deelden biologisch afbreekbare folders uit waarin de bank zegt de zorgen van de demonstranten te snappen. "Wij zijn een coöperatieve bank. Van nature willen we samenwerken, naar een oplossing. We hebben vergelijkbare doelen. Alleen misschien niet altijd dezelfde paden daar naartoe. Het is helder: veranderingen zijn nodig. Van ons allemaal. En ieder heeft een rol daarin."
Over de methoden van de activisten is de bank minder te spreken. "Het recht op demonstratie is een groot goed. Maar dwingende brieven sturen naar allerlei niet-inhoudelijk betrokken medewerkers, met absurde eisen en daarop kantoren voor onze klanten en collega's sluiten is een brug te ver."
Even na het avondeten beëindigden de activisten hun protest. Roos Saat van Extinction Rebellion spreekt van een geslaagde actie. "Drie jaar geleden stonden we met tientallen mensen bij dit kantoor. Vandaag kwamen we met honderden mensen in actie tegen het landbouwbeleid van de Rabobank. Deze beweging blijft groeien en Rabobank is nog niet van ons af."

Eerdere demonstraties

Het is niet de eerste keer dat demonstranten protesteren bij het kantoor. Vorige maand werd een spandoek op het dak van de toren neergelegd met de tekst "Rabo verwoest natuur & boer." In mei klommen verschillende leden van XR en Christian Climate Action ook al op het dak van hetzelfde gebouw en voerde Greenpeace in maart nog actie bij het hoofdkantoor.
De Rabobank stopt volgens de klimaatbewegingen al jaren miljarden euro's in het financieren van onder meer megastallen, kunstmest, landbouwgif en de soja-industrie.
© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat