HKU-studenten maken monument voor 'junkentunnel'

© Stekker in de Tunnel
Utrecht - De gemeente gaat samenwerken met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht om een monument neer te zetten voor de zogeheten junkentunnel onder Hoog Catharijne. Daar verbleven tot de eeuwwisseling honderden mensen met een drugsverslaving. De gemeente wil hen op een passende manier herdenken.
De junkentunnel heet officieel de expeditietunnel en loopt onder de Mediamarkt door. Het was een plek waar de 'bewoners' in barre omstandigheden leefden, met veel drugsgebruik, berovingen en (seksueel) geweld.
"De tunnel was een plek waar kwetsbare mensen aan hun lot werden overgelaten en werden buitengesloten van de maatschappij", schrijft het college van B&W in een brief aan de raad. Na de eeuwwisseling besloot de gemeente zich in te zetten voor de problematiek en kwamen er opvanglocaties.
Het monument moet een erkenning van de barre omstandigheden in de tunnel worden. De opdracht is binnen de HKU uitgezet. Studenten worden tijdens het ontwerpen begeleid. Aan het einde van dit jaar zal de gemeente een ontwerp kiezen dat zal worden uitgewerkt.