Verschillende archeologische vondsten bij onderzoek op vliegbasis Soesterberg

© RTV Utrecht
Utrecht - Van een militaire uniformjas tot mandharmonica's: bij de voormalige vliegbasis Soesterberg zijn de afgelopen jaren verschillende archeologische vondsten gedaan. De zoektocht naar militair erfgoed daar is onderdeel van een onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Utrecht en het Rijksvastgoedbedrijf.
Het is de bedoeling dat er aan de rand van Park Vliegbasis Soesterberg nieuwbouwwoningen komen, maar daarvoor moet eerst de grond bouwrijp gemaakt worden. Dat houdt in dat er gekeken moet worden of er zich ontplofbare oorlogsresten óf erfgoed in de grond bevinden. Beide zijn tot nu toe aangetroffen in het gebied.
Volgens de provincie geeft het meeste gevonden materiaal een inkijkje in het dagelijkse dienstleven op de voormalige basis, bijvoorbeeld over de persoonlijke hygiëne en vrijetijdsbesteding van Nederlandse en Duitse militairen. Zo zijn er kammen, scheermesjes, mondharmonica's en kaartspellen gevonden. Langs de Batenburgweg zijn daarnaast spullen uit de late achttiende en het begin van de negentiende eeuw gevonden, zoals kopjes, schotels, pijpen en kinderspeelgoed.

Luchtafweer

Verder zijn er ook militaire vondsten gedaan. Zo zijn er in het rond de verkeerstoren aan de zuidkant van de vliegbasis verschillende onderdelen van een Duitse luchtafweerbatterij gevonden, een Flak-Batterie. Daarmee werd het luchtruim boven de basis verdedigd.
De provincie laat weten dat alle archeologische vondsten zijn overgebracht naar het provinciaal archeologisch depot. Eventuele ontplofbare oorlogsresten die worden gevonden worden onschadelijk gemaakt.