Beroepschauffeurs betrokken bij kwart van de ongelukken op het spoor, ProRail start campagne

© ProRail
Utrecht - Bij een kwart van alle ongelukken op spoorwegovergangen is een beroepschauffeur betrokken. Dat is te veel vindt ProRail, dat vandaag een campagne start. Juist deze aanrijdingen tussen treinen en soms zware voertuigen kunnen enorme gevolgen hebben.
De spoorwegbeheerder noemt het hoge aandeel van deze beroepsgroep bij ongelukken zorgelijk. "Juist van beroepschauffeurs die met zwaar materieel werken verwacht je alert verkeersgedrag", zegt John Voppen, bestuurder bij ProRail.
Hij vindt dat deze chauffeurs vooraf een goede inschatting moeten maken bij een spoorwegovergang. "Want je voorkomt een aanrijding eenvoudig door een overweg nooit bezet te houden, maar bij oversteken direct weer te verlaten. En als je eens vast komt te zitten, wéét dan wat je moet doen en bel altijd 112."

Levensgevaarlijk

De cijfers laten duidelijk zien dat beroepsvervoer steeds vaker betrokken is bij botsingen op spoorwegovergangen. Zo neemt het aantal botsingen waarbij deze groep betrokken is niet af, terwijl het totaal aantal aanrijdingen de afgelopen tien jaar wel is afgenomen. In 2012 was het vijfjaarlijks gemiddelde 44,8 ongelukken per jaar, vorig jaar lag dat op 31,6.
ProRail benadrukt dat dit soort aanrijdingen levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor reizigers, treinpersoneel en ander verkeer op de overweg. De afgelopen tien jaar vonden er 75 van dit soort botsingen plaats, waarbij zes dodelijke slachtoffers en vijf gewonden vielen. Ook is de materiele ravage na zo'n ongeluk vaak enorm. Het treinverkeer kan dan soms dagenlang stil liggen.