Stadhuisplein Utrecht: VVD wil plan voor betaald parkeren in de hele gemeente terugdraaien

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als het aan de Utrechtse VVD ligt komt er geen betaald parkeren in de hele gemeente. De partij wil dit de inzet maken van de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. In het huidige coalitieakkoord staat dat het betaald parkeren binnen circa tien jaar overal wordt ingevoerd. Partijen als GroenLinks, de PvdA en D66 willen daar geen referendum over houden. De VVD wil dat wel. Dat bleek tijdens een uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM.
Tot nu toe wordt in Utrecht pas betaald parkeren ingevoerd als een meerderheid in een buurt dat wil. Dat heet een draagvlakmeting. Die draagvlakmeting is lang geleden ingevoerd, toen de VVD wel in het college zat. De vorige collegeperiode was dat niet het geval en ook nu zitten de liberalen niet in de coalitie. Die draagvlakmeting is GroenLinks een doorn in het hoog, het belemmert en vertraagt de invoering van betaald parkeren. En dus kwam er in het huidige coalitieakkoord te staan dat betaald parkeren sowieso in de hele gemeente ingevoerd gaat worden. Dus ook in Leidsche Rijn, Overvecht en Haarzuilens.

Geen referendum

Meerdere partijen in de raad willen over die invoering een referendum houden, maar daar is GroenLinks tegen. Fred Dekkers herhaalde op Bingo FM het standpunt van GroenLinks. "Omdat wij er tegen zijn om over besluiten die over belastingen gaan een referendum te houden", zei Dekkers in de uitzending. "Omdat het onderdeel is van een heel financieel verhaal." De partij wil betaald parkeren in de hele gemeente om het gebruik van de auto te ontmoedigen en omdat een geparkeerde auto ruimte in beslag neemt.
Mohamed Talhaoui van de PvdA gaf in de uitzending aan dat hij geen groot fan is van referenda in het algemeen, en ook niet van een referendum over betaald parkeren. Hij vindt dat omdat de vraag die de burger moet beantwoorden te complex is. De Utrechtse VVD is dus wel voor een referendum over dit onderwerp. Volgens fractievoorzitter De Pagter hoeft een referendum niet over belastingen te gaan, maar over het parkeerbeleid. Het lijkt er echter niet op dat de partij haar zin krijgt. "En anders zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen het referendum", zo zei De Pagter in de uitzending. "Want de inzet van de VVD zal in ieder geval zijn dat dit plan van tafel gaat."
Stadhuisplein op BingoFM