Utrechtse Mirthe zit met gezin in Israël: 'De kinderen slapen met kleding aan'

© Privéfoto
Utrecht - De Utrechtse Mirthe Biemans besloot in augustus samen met haar man en twee kinderen een poosje in Israël te wonen. Haar Israëlische man heeft er werk en Mirthe kan op afstand werken. Hun woning in Utrecht verhuren ze en zelf huren ze een huis in Tel Aviv. Maar na twee maanden daar ziet hun leven er heel anders uit dan verwacht.
Het gezin was buiten de stad toen Hamas afgelopen zondag de grootschalige aanvallen uitvoerde. "Het was een feestdag dus we waren niet thuis. We hebben direct besloten niet meer terug te gaan naar Tel Aviv. Dat is veel meer een doelwit voor raketten dan waar we nu zitten." Dat bleek een goede keuze. Een dag later kwam vlakbij hun huis in Tel Aviv een raket terecht. "Daar schrik je enorm van", vertelt Biemans, die liever niet vertelt waar ze zit.
Het gezin verblijft nu in een woning die een aparte schuilkamer heeft. Dat is een versterkte kamer die tegen raketinslagen kan. De Israëlische overheid heeft hen opgedragen de kamer zo in te richten dat ze er zeker 72 uur in kunnen verblijven.
We vertellen de kinderen dat mensen heel erg ruzie hebben en dat ze daarbij raketten gebruiken
Mirthe Biemans

Afschuwelijke beelden

De beelden waarop te zien is hoe mensen worden ontvoerd en vermoord, staan op het netvlies van de Utrechtse gebrand: "Het zijn afschuwelijke beelden. Ondertussen huilt mijn hart ook bij de beelden van gewone Palestijnen die vast zitten in de bombardementen in Gaza. Ik dwing mezelf ook beelden van Arabische media te bekijken om mezelf eraan te blijven herinneren hoeveel menselijk leed er is aan beide kanten", aldus Biemans.
Haar kinderen laat ze niet naar het nieuws kijken, maar ze probeert de situatie uit te leggen zonder ze te bang te maken. "We vertellen de kinderen dat mensen heel erg ruzie hebben en dat ze daarbij raketten gebruiken en dat die raketten soms hier terecht kunnen komen."
Haar kinderen slapen met kleding aan zodat ze ook 's nachts snel naar de schuilkamer kunnen: "Ze zijn op een leeftijd dat ze veel vragen stellen. We hebben uitgelegd dat de schuilkamer sterk genoeg is om een raket tegen te houden, maar dan vragen ze wat er gebeurt als er drie raketten tegelijk vallen", aldus Biemans. "Daarnaast proberen we het luchtig en gezellig te houden voor ze".
Ook familie en vrienden van Biemans maken zich zorgen over haar veiligheid, ze krijgt daar ook veel vragen over: "Ik probeer dan uit te leggen dat hier heel veel schuilkelders zijn waar je zo in kan. Daarnaast zitten we nu in een gebied waar het stukken veiliger is dan in Tel Aviv en al helemaal dan plekken langs de grens met Gaza."

Terug naar Utrecht

Ondanks dat ze op een relatief veilige plek zit, wil Mirthe met haar kinderen zo snel mogelijk terug naar Nederland. Ze kocht voor veel geld tickets en hoopt aanstaande donderdag op het vliegtuig te stappen: "Maar die vluchten worden de hele tijd geannuleerd", verzucht ze.
Biemans heeft met het ministerie gebeld om te vragen wat ze moest doen: "Die zeiden dat we moeten wachten tot de oorlog voorbij is en er weer vluchten gaan. Daar heb je dus niet zo veel aan", aldus Biemans. "We hopen heel erg dat het snel rustiger wordt".