Straks fiets je over gebruikt wc-papier van inwoners Leidsche Rijn, dit is hoe het werkt

Een rioolwaterzuiveringinstallatie van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
Een rioolwaterzuiveringinstallatie van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Utrecht - Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gaat het toiletpapier dat inwoners van Utrecht Leidsche Rijn door de wc spoelen vanaf vandaag hergebruiken. De houtvezels worden uit het papier gefilterd, en die worden weer gebruikt als vulstof voor het asfalt van fietspaden.
Dagelijks gebruiken we per persoon zo'n 57 velletjes toiletpapier. Het gebruiken van de houtvezels uit wc-papier is volgens het waterschap een belangrijke stap om het zuiveren van rioolwater circulair en energieneutraal te maken.
Het zuiveren van dat water werkt nu als volgt: het rioolwater stroomt eerst door een rooster. Daar worden bijvoorbeeld plastic of billendoekjes uitgefilterd. Daarna stroomt het water door de rioolwaterzuivering en worden de bacteriën van het water gescheiden. Vervolgens wordt het schone water geloosd op het oppervlaktewater.
Vanaf vandaag komt daar een stap bij. Het waterschap gaat cellulosevezels met een nieuwe installatie uit het water filteren. Dat restant van gezuiverd wc-papier gaat gebruikt worden als vulstof voor asfalt in fietspaden. "Maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor hekken, tafels, bloembakken, en wie weet straks planten voor oeverbeschoeiingen in onze eigen wateren – dat is pas echt circulair", zegt het waterschap.
De fietspaden worden in samenwerking met wegenbouwer KWS Infra aangelegd. Waar ze precies komen te liggen, is niet bekend.