Fans FC Utrecht cynisch en wanhopig: 'Dit is echt degradatievoetbal'

© ANP
Utrecht - Helemaal onderaan met slechts één overwinning en maar liefst zeven nederlagen. Het seizoen verloopt voor FC Utrecht-fans rampzalig. De laatste nederlaag tegen FC Volendam leidt tot wanhoop en cynisme.
"Stop er maar mee, want dit is echt degradatievoetbal", schrijft Marja op onze Facebookpagina. "Om te janken", vult Linda aan. Ook de nodige scheldwoorden passeren online de revue. Remy houdt het nog relatief bescheiden. "Stelletje flapdrollen!", schrijft hij in kapitalen.

'Verder in het moeras'

De supportersvereniging van FC Utrecht is somber gestemd. De club haalt op X aan dat de laatste twee wedstrijden tegen Almere en Volendam werden gespeeld. Wedstrijden die normaal gesproken 6 punten hadden moeten opleveren. "Het zijn 0 punten geworden. FC Utrecht zakt alsmaar verder in het moeras."
Op X is ook de hashtag #zuidamout een bescheiden hit. Veel fans houden technisch directeur Jordy Zuidam verantwoordelijk voor de slechte resultaten. Zuidam is onder meer verantwoordelijk voor het aankoopbeleid van de club. "Onze club wordt van binnenuit kapot gemaakt", schrijft fan Marco op X.
"Hou de eer aan jezelf en stap op", adviseert Els met daaronder een screenshot van de stand in de Eredivisie. De podcast Utregproat, die wordt gemaakt voor en door supporters, is nog stelliger. In een lange post op X schrijven ze: "Genoeg is genoeg." Een technisch directeur die niet functioneert moet opstappen, is hun conclusie.
Utregproat heeft nog wel een klein compliment. Zuidam heeft de club in het verleden naar de subtop gebracht. "Maar het laatste stapje is niet aan jou besteed", schrijven ze daarna. De verwijten zijn vervolgens hard. "Je hebt deze selectie mors- en morsdood gemaakt", kraken ze zijn aankoopbeleid af. "Zet je ego aan de kant voordat jij onze club, waar we met zijn allen om geven - we nemen aan jij ook - nog meer de vernieling in werkt."

Jans heeft krediet

Opvallend weinig kritiek is er op trainer Ron Jans. Jans begon pas op 11 september nadat Michael Silberbauer na drie nederlagen werd ontslagen. "Ron Jans kan hier niks aan doen", verwoordt Jeroen de gedachte van velen op X. "Die krijgt ook deze selectie voorgeschoteld."
Bertil leeft vooral mee met de ervaren trainer. "Wát een drama. Gaat heel lastig worden, de klus voor Ron Jans." Dat lijkt een eenvoudige conclusie. Zeker nu Ajax op 22 oktober de volgende tegenstander van FC Utrecht is. Al is er misschien toch nog een kansje, want ook in Amsterdam is het allesbehalve rustig.