Opluchting na arrestatie steekverdachte Balijelaan Utrecht, maar angst nog niet volledig verdwenen

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Bewoners reageren opgelucht nu er iemand is aangehouden voor de steekincidenten op de Balijelaan in Utrecht. Toch hebben de aanvallen op vrouwen een behoorlijke indruk gemaakt op de buurt en is de angst nog niet volledig verdwenen: "Voorlopig blijf ik mijn locatie naar mijn huisgenoten sturen."

Vannacht hield de politie een 37-jarige man aan die ervan verdacht wordt dat hij betrokken was bij drie steekincidenten op de Balijelaan in de afgelopen week. De drie slachtoffers waren vrouwen van 20, 23 en nog eens 23 jaar oud. De aanvallen veroorzaakten veel onrust bij met name jonge vrouwen.

Pepperspray

"Mijn moeder belde mij dinsdag om mij te herinneren aan de pepperspray die ik van haar had gekregen toen ik uit huis ging", vertelt een studente. Ze woont in een studentenhuis om de hoek van de plek waar de vrouwen belaagd werden. "Het leefde afgelopen week heel erg. Huisgenoten sturen nu hun locatie, fietsen samen of bellen elkaar."
Een andere jonge vrouw is "gelukkig deze week niet in de situatie gekomen dat ze alleen naar huis hoefde te fietsen", maar is duidelijk opgelucht als ze hoort dat er een verdachte is aangehouden. "Ik was er behoorlijk van geschrokken. De incidenten waren op een steenworp afstand van mijn huis."
Dat er nu iemand is aangehouden, betekent niet dat iedereen ook direct volledig gerustgesteld is. "Ik blijf voorlopig nog even een ander rondje lopen", vertelt een bewoonster tijdens het uitlaten van haar hond. En ook bij een andere vrouw zit de schrik er nog altijd in: "Ik weet niet of ik hier meteen weer in mijn eentje ga fietsen."

Pendeldienst

De incidenten op de Balijelaan hielden ook ondernemers in de buurt flink bezig. Bij evenementenlocatie Beton-T was zelfs een pendeldienst bedacht voor bezoekers om het programma dit weekend veilig door te kunnen laten gaan. "Heb je geen maatje om mee terug te fietsen? Kom dan even naar ons toe, dan regelen wij iemand om samen mee over de brug te gaan", schreef de organisatie op Instagram.
"Je voelt je toch verantwoordelijk voor wat er hier in de omgeving gebeurt en uiteraard voor de veiligheid van je gasten", legt Tanno Witkamp uit. Hij en zijn collega's hebben serieus overwogen om alle weekendactiviteiten te cancelen. "Unaniem hebben we besloten dat wij dan juist maar even iets harder moeten werken om een veiligere situatie te creëren." Zo was er extra beveiliging geregeld en is het personeel op verschillende scenario's voorbereid.

Maatregelen blijven nog even

Ook bij het brouwcafé De Kromme Haring van Thomas Geurts waren al voorzorgsmaatregelen getroffen. Met het personeel was afgesproken samen te fietsen, gasten werden gewaarschuwd bij het naar huis gaan.
Hetzelfde deed Ivo van der Pauw van Karma Kebab. Hij is behoorlijk opgelucht dat er nu iemand is aangehouden. "Hopelijk is het nu afgelopen." Maar alert blijven de ondernemers wel. "Er is altijd één van ons bereikbaar voor personeel dat afsluit en zich onveilig voelt." Ook blijft het personeel dit weekend 'gewoon' in groepjes naar huis fietsen.
Ook de pendeldienst van Beton-T blijft beschikbaar voor bezoekers. En soortgelijke hulp zal ook in de toekomst blijven bestaan als iemand zich onveilig voelt. Toch is Witkamp overwegend blij: "Het klinkt stom maar het is wel heel heel fijn dat de aanhouding voor het weekend waarin je veel mensen ontvangt plaatsvindt. Er valt een last van onze schouders en dat geeft een veel veiliger gevoel."
Buurtbewoners Balijelaan opgelucht na arrestatie