Man (37) opgepakt voor drie steekincidenten Balijelaan Utrecht

© Koen Laureij
Utrecht - De politie heeft afgelopen nacht een 37-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij alle drie de steekincidenten bij de Balijelaan in Utrecht van afgelopen week. De man zit vast voor verhoor, meldt de politie. Volgens een woordvoerder is de man een bekende van de politie.
De politie kwam de verdachte op het spoor naar aanleiding van een tip die een getuige had gegeven aan een wijkagent. Volgens de politie zijn er serieuze aanwijzingen dat de man betrokken was bij alle drie de incidenten.
"De overeenkomsten met name in de handelingswijze maar ook de overeenkomsten in de signalementen, hebben ons een reden gegeven om naar een specifiek persoon uit te kijken. Naar aanleiding van informatie, die ook mede door de burger, is binnengekomen, hebben we hem kunnen aanhouden", zegt een woordvoerder van de politie. Of de man inderdaad bij alle drie de incidenten betrokken was, wordt nu verder onderzocht. Over het motief van de man is nog niets bekend.
Na de verschillende incidenten was de schrik in de wijk groot. Vooral jonge vrouwen twijfelden of ze nog de deur uit wilden. Vanwege de onrust ging burgemeester Dijksma woensdagavond in gesprek met buurtbewoners. De politie stelde een groot onderzoek in, agenten waren zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in de wijk. Ook werden camerabeelden bekeken en is buurtonderzoek gedaan. Volgens de politie verdwijnen de maatregelen niet direct nu er iemand is aangehouden. "Maatregelen kunnen mensen nog blijven zien, al is het maar om de rust in de wijk te vergroten."
Een tip van een burger leidde vannacht uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte. Volgens de politie is hij rond 00.15 uur opgepakt. Hij wordt gehoord.
De man is eerder in aanraking geweest met de politie. Een woordvoerder van de politie wil niet zeggen om wat voor soort zaken het in die gevallen ging. Ook wil de politie niet zeggen of de man een strafblad heeft.

Drie incidenten

Het eerste incident vond plaats in de late avond van woensdag 27 september. Een 23-jarige vrouw fietste toen over de Balijelaan. Zodra ze ter hoogte van de bushalte was, kwam er een man naast haar fietsen. Hij trok hard aan haar haar. Ze viel en de man stak haar neer. Hij ging er snel vandoor op zijn fiets. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht.
Drie dagen later overkwam een andere jonge vrouw – van opnieuw 23 jaar oud – een soortgelijke gebeurtenis. Zij fietste op zaterdag 30 september rond 02.25 uur vlakbij de kruising tussen de Croeselaan en de Balijelaan. Ze parkeerde haar fiets en op dat moment werd ze met een scherp voorwerp gestoken door een man. Hij beroofde haar ook van haar schoudertas en fietste vervolgens weg.
In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 oktober was het opnieuw raak. Ditmaal was het slachtoffer een 20-jarige vrouw. Kort na middernacht zat zij bij een vriendin achterop de fiets, waarna een man naast hen kwam fietsen. Hij sprak de vrouw achterop aan en stak vrijwel direct met een scherp voorwerp. Ze raakte hierdoor lichtgewond in haar gezicht.
Politiewoordvoerder Joost Lanshage over de aanhouding: