Voor de Dom hoef je in Leidsche Rijn nu de brug niet meer over: 'Hij is echt levensecht!'

Burgemeester Sharon Dijksma met Chris van der Sman en zijn vrouw
Burgemeester Sharon Dijksma met Chris van der Sman en zijn vrouw © RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Utrecht - Wie de Domtoren wil zien zonder steigers, hoeft geen jaren meer te wachten. En als je in Leidsche Rijn woont, hoef je zelfs de gele brug niet meer over. Vanmiddag werd op de plek waar vroeger het informatiecentrum Leidsche Rijn stond een miniatuurversie van de Dom onthuld door burgemeester Sharon Dijksma en de 88-jarige maker Chris van der Sman.
De toren stond tot deze week nog in de tuin van Van der Sman uit Nootdorp. Tien jaar lang werkte hij aan de ruim 5,5 meter hoge replica. De ruim 30.000 baksteentjes van 2 centimeter lang, 1 centimeter breed en 6 millimeter dik bakte hij zelf in zijn werkkamer. De eerste steentjes werden door zijn kleinkinderen gelegd. "Het is allemaal metselwerk, steentje voor steentje", vertelt hij trots naast zijn toren.
"Hij is echt levensecht!", zegt burgemeester Dijksma enthousiast. "Het is prachtig gemaakt. Met heel veel liefde, dat kun je gewoon zien." Zowel Van der Sman als Dijksma valt op hoe hoog de miniatuur eigenlijk is. "Het is een enorm gevaarte", zegt de burgemeester. Ook de maker is onder de indruk van zijn eigen werk. "Ik wist wel dat die zo hoog was, maar nu ik ernaast sta... ."

Belangstelling was overweldigend

Een paar maanden geleden liet de Nootdorper aan Omroep West weten dat hij een nieuwe bestemming voor de toren zocht. Zijn achtertuin raakte vol. Van der Sman bouwde eerder al De Nieuwe Kerk en de Oude Kerk van Delft in detail na en wilde nog met een nieuw project beginnen. Ook wist hij dat hij waarschijnlijk nog niet jarenlang in zijn woning zou blijven wonen.
De belangstelling die volgde was overweldigend. Veel bedrijven en restaurants zagen de miniatuurtoren wel zitten. Maar Van der Sman werd pas echt blij toen de gemeente Utrecht belde. Op het gemeentehuis waren ze dolenthousiast geworden nadat ze het bouwwerk van de Nootdorper hadden gezien. Een week later werd al besproken hoe de Dom naar Utrecht zou komen.

Lastige verhuizing

Want de verhuizing bleek nog een hele opgave. Om de toren heen werd een soort harnas gebouwd. Met een takel werd het ruim 7 ton zware bouwwerk uit de tuin van Van der Sman gehaald. In Utrecht werd de replica-Dom uit het harnas verwijderd en op zijn plaats gezet.
Voor Van der Sman bleek het zijn laatste bouwwerk. Vanwege oogproblemen kan hij de Bartolomeustoren uit zijn eigen Nootdorp niet afmaken. Maar spijt dat de Dom niet meer in zijn achtertuin staat heeft hij absoluut niet. "Het is bijzonder dat de Domtoren nu in Utrecht is gekomen, de plaats waar hij thuishoort. Niet Nootdorp, maar Utrecht!"
Voor de Dom hoef je in Leidsche Rijn nu de brug niet meer over: 'Hij is echt levensecht!'