Denk: 'Onbegrijpelijk dat slachtoffers van afpersing door de gemeente gestraft worden'

© Koen Laureij
Utrecht - Het is ongehoord dat bedrijven waar een explosief voor de deur wordt gelegd door de gemeente gesloten worden. Dat vindt Ismail El Abassi van Denk, in de Utrechtse gemeenteraad. Hij blijft zich verbazen over het beleid van de gemeente om bedrijven te sluiten als die worden afgeperst. Het gaat om zaken waar een cobra of handgranaat aan de voordeur wordt gehangen of waar iemand met een vuurwapen de ruit aan diggelen schiet.
Tijdens het wekelijkse vragenuur bracht hij een serie recente gebeurtenissen naar voren, onder andere van een beautysalon op de Amsterdamsestraatweg die tot twee keer toe slachtoffer werd van dit soort geweld. De burgemeester sloot de zaak voor dertig dagen, en nu heeft de verhuurder de huur opgezegd.

Geen schuld

El Abassi had een serie vragen voor burgemeester Sharon Dijksma. De belangrijkste vraag was: "Is de burgemeester het met ons eens dat we in geen enkel geval een winkel moeten sluiten, zolang niet vaststaat dat een ondernemer schuld heeft?" Maar Dijksma ging daar niet in mee. "Het sluiten van een pand is een maatregel die niet lichthartig wordt genomen", zei de burgemeester in de gemeenteraad. "Dit is altijd maatwerk op hand van politie-informatie. En dan maken we een afweging om wel of niet te sluiten."
Volgens de burgemeester staat daarbij met name het veiligheidsbelang van omwonenden, bezoekers en van de ondernemer centraal. "De verwijtbaarheid van de ondernemer staat daar los van. Een sluiting is gericht op de locatie en op het herstellen van de openbare orde en het voorkomen van herhaling", zei de burgemeester. Volgens haar is het geen strafsanctie tegen een ondernemer.
Het is ziek en gestoord dat de gemeente Utrecht afpersers, concurrenten en jaloerse criminelen ondersteunt door precies dat te doen wat die criminelen willen
Ismail El Abassi (Denk)
Vervolgens vroeg Denk aandacht voor de ondernemer die nu haar pand dreigt te verliezen, en daarmee in grote problemen komt. Dat was een gevoelige vraag voor Dijksma. "Ik heb de goede gewoonte om geen individuele casussen hier aan de orde te hebben en al helemaal niet in die situaties waar nog onderzoek loopt", zei ze en vroeg El Abassi hetzelfde te doen.
Die op zijn beurt ontevreden was over dat antwoord van de burgemeester. "In het vragenuur kaarten wij juist constant gevallen aan die recent gebeurd zijn. Dit gaat vaak over individuele ondernemingen", zei hij na afloop van de vergadering. "Wat mij dwarszit is dat de gemeente te snel over gaat tot sluiten op grond van artikel 174 in de gemeentewet wanneer een afperser vuurwerk of een granaat voor een ondernemer plaatst. Dit zonder dat de ondernemer wat te verwijten valt." Volgens hem tast dat ook de goede naam van de ondernemer aan. "Het is ziek en gestoord dat de gemeente Utrecht afpersers, concurrenten en jaloerse criminelen ondersteunt door precies dat te doen wat die criminelen willen."