Omwonenden Vleutenseweg teleurgesteld in actieplan Utrecht: 'Mijn dochters steken hier dagelijks over'

Utrecht - De verkeerssituatie aan de Vleutenseweg in Utrecht is onveilig en de gemeente doet te weinig om daar verandering in te brengen. Dat vinden buurtbewoners die zich al jarenlang zorgen maken over de drukke weg. Na een ongeval met een bus waarbij een 7-jarig meisje om het leven kwam eisten omwonenden een onafhankelijk onderzoek.
Dat onderzoek werd woensdag aan de buurt gepresenteerd. Buurtbewoners zijn bezorgd, want ze missen een plan van aanpak: "Het kan zo weer gebeuren."
Ambtenaren die naar elkaar wijzen als een vraag wordt gesteld en een wethouder die als eerste weg is, nog voor buurtbewoners een vraag hebben kunnen stellen. "Teleurgesteld ging ik naar huis", vertelt Maaike Maaswinkel. Zij woont op enkele meters afstand van de plek waar het ongeval plaatsvond. "Ze hebben niet goed aangevoeld hoe erg het hier leeft. Mijn dochters steken hier dagelijks over. Ik maak me vaak zorgen."
Rapport
"Confronterend, maar niet onverwachts", zegt omwonende Mariska Berrevoets over het rapport. "Het is een heel helder onderzoek. Snel en gedegen uitgevoerd, maar ook heel heftig." Tijdens de bijeenkomst kregen bewoners beelden van de weg te zien uit verschillende hoeken. "Daarmee illustreerden ze wat er met je zicht gebeurt als er twee bussen kruisen. Precies wat er hier toen is gebeurd."
De onderzoekers concluderen dat het inderdaad lastig is om een veilige plek te vinden om over te steken. In het rapport staan suggesties voor zogeheten quick wins, makkelijk uit te voeren oplossingen voor meer veiligheid. Maar om de veiligheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen is een volledige herinrichting nodig.
"Vervolgens hoop je dan dat de gemeente daar duidelijk op reageert, maar aan hun kant was het vrij klungelig", zegt Berrevoets. "We willen vervolgstappen, maar nu weten we nog steeds niet veel." In een raadsbrief wordt wel duidelijk dat de gemeente met een aantal quick wins aan de slag is gegaan of verder zal onderzoeken. Ook wordt toegezegd dat de Utrechtse gemeenteraad uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 geïnformeerd wordt over vervolgstappen naar aanleiding van het rapport.
Te laat
Ondertussen is aan de verkeerssituatie nauwelijks iets veranderd. Maaswinkel: "Ik had totaal niet het idee dat het prioriteit had. Er werd tegen ons gezegd dat er zo veel plekken in de stad zijn waar nog iets gedaan moet worden." Ze is bang dat structurele maatregelen vooruit worden geschoven. "Terwijl deze weg alleen maar drukker wordt. Het is een cruciale ader tussen de binnenstad en een nieuw stadsdeel als Leidsche Rijn."
Ook haar buurvrouw Berrevoets is er niet geruster op geworden na de bijeenkomst van gisteren. Het zit haar dwars dat wethouder mobiliteit, Lot van Hooijdonk, als allereerste weg was bij de bijeenkomst en ze haar niks heeft kunnen vragen. "Die gevaarlijke situaties blijven gebeuren, die gebeuren op dit moment."
Volgens de bezorgde buurtbewoner krijgen de bijna 900 buren die mee hebben gewerkt aan het onderzoek niet genoeg terug van hun bestuurders: "Op zo'n moment wil je dat de gemeente er voor je is. Je kan ook het probleem erkennen, laten merken dat je er echt mee worstelt maar wel alles doet wat mogelijk is."