Utrechtse politiek baalt van geheimzinnigheid rondom voormalig Broese-pand

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad is chagrijnig over de gang van zaken rond Magazijn De Zon. In dat pand zaten vroeger de gemeentelijke bibliotheek en boekhandel Broese. Vandaag sprak de gemeenteraad over de toekomst van het pand, maar het grootste deel van die vergadering vond plaats achter gesloten deuren. Tot groot ongenoegen van met name de VVD en Stadsbelang Utrecht.
Eerder dit jaar werd bekend dat een groot deel van het pand verhuurd is aan het Kinderboekenmuseum en het Literatuurmuseum, die uit Den Haag willen vertrekken. Daarmee is nog niet het hele pand bezet, een groot deel van de begane grond van het Broesepand blijft beschikbaar. En ook zit er nog een stevig gat in de begroting van het project. Hoe groot? Dat mag niet openbaar worden. Maar er is nog meer geheimzinnigheid rond het pand, want de wethouder en de gemeenteraad hadden ruim een half uur nodig om in het geheim te vergaderen. In sommige gevallen zijn vergaderingen achter gesloten deuren, bijvoorbeeld als er bedrijfsgevoelige informatie wordt besproken.
VVD-raadslid Gertjan te Hoonte vroeg zich daarna af, of dat wel nodig was, die geheimzinnigheid. Ook wethouder Dennis de Vries worstelde met de geheime stukken tijdens de het openbare gedeelte van de vergadering.

Illegale staatssteun

Fractievoorzitter Cees Bos van Stadsbelang Utrecht vermoedt dat bij het verhuren van het pand aan het museum sprake is van illegale staatssteun. Hoeveel? Dat mag hij dan weer niet zeggen, want dat is geheim. De wethouder verhuurt het pand tegen ‘kostprijsdekkende huur'.
“De markthuur is hoger dan de kostprijsdekkende huur”, beweert Bos. Hij voegt toe dat nog niet alle kosten zijn meegenomen, want de wethouder baseert zijn huurprijs op de waarde van het pand op dit moment. “Maar hoe zit het met de relatie van de afgesproken markthuur tot de boekwaarde plus de toekomstige investeringen?” vraagt Bos zich af. Het pand moet nog uitgebreid verbouwd worden voordat het museum er in kan.
Een deel van de raad, zoals de PVV en VVD willen het pand nog steeds verkopen, zij vinden het geen taak van de overheid om vastgoed te exploiteren. Al is de VVD dan stiekem ook weer een beetje blij dat de musea naar Utrecht komen.
Het boekenmuseum krijgt geen subsidie van de gemeente maar van de Rijksoverheid. Toch houden meerdere partijen hun hart vast. Zij vrezen dat het museum op termijn toch zijn hand gaat ophouden bij de gemeente, en die heeft daar geen geld voor. David Bosch (PVV) maakte een vergelijking met het mislukte project De Machinerie, een centrum voor beeldcultuur, dat de gemeente ook veel geld heeft gekost. Het literatuurmuseum moet in 2027 zijn deuren openen aan de Oudegracht.