Voorleesfeestjes in Utrecht om leesvaardigheid te verbeteren: 'Aandacht mag niet verslappen'

Kinderen in het AZC in Overvecht worden voorgelezen tijdens één van de vele voorleesfeestjes.
Kinderen in het AZC in Overvecht worden voorgelezen tijdens één van de vele voorleesfeestjes. © Anne-Marie Verhagen / RTV Utrecht
Utrecht - Met voorleesfeestjes wil de Bibliotheek Utrecht het leesplezier van kinderen bevorderen tijdens de Kinderboekenweek. De leesvaardigheid van kinderen en jongeren staat onder druk. "Als je gelijke kansen wilt in onze maatschappij en mee wilt kunnen doen, is het belangrijk om goed te kunnen lezen."
"Ik spring straks op de fiets voor een voorleesfeestje bij een familie in Sterrenwijk", zegt directeur van Bibliotheek Utrecht Deirdre Carasso. De dochter van het gezin heeft zich, net als de andere deelnemers, aangemeld om thuis te gaan voorlezen. "Samen met burgemeester Sharon Dijksma ga ik meeluisteren", vertelt Carasso.

Voorlezen met dyslexie

De Bibliotheek Utrecht besloot met stichting Taal Doet Meer om Utrechters op te roepen voorleesfeestjes te houden. Ze zochten honderd huizen, maar er stroomden meer dan 275 reacties binnen: van kinderen met dyslexie die na veel oefenen ook een voorleesfeestje willen geven tot een juf die haar klas thuis uitnodigt.
Carasso is verheugd met de vele reacties op de oproep. "We zijn blij dat er zo enthousiast is gereageerd op de voorleesfeestjes." Zo noemt ze het voorbeeld van twee kinderen met dyslexie: "Zij voelden zich hierdoor uitgedaagd om te oefenen zodat ze zelf ook konden voorlezen. Het is natuurlijk fantastisch dat we kinderen hierdoor kunnen motiveren." Voor elk voorleesfeestje levert de bibliotheek een feesttas, gevuld met onder andere een raamposter, slingers, knutselplaten en natuurlijk het Kinderboekenweekgeschenk ‘Ravi en de laatste magie’ van Sanne Rooseboom.
In een recent onderzoek wordt de Kinderboekenweek, een initiatief van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), een "onmisbaar uithangbord" genoemd. De boekenweek voor kinderen staat op de derde plaats van sterkste merken binnen de Nederlandse boekensector.
De bibliotheek zet naast de themaweek op verschillende manieren in om het leesplezier onder de jeugd te bevorderen. "We gaan nu richting de 94.000 leden, waaronder veel gratis jeugdleden. We zijn de grootste ledenclub van Utrecht. Waar we ook veel energie in steken, is de Bibliotheek op school." Ruim dertig scholen hebben inmiddels een eigen bibliotheek, waardoor de bieb dichtbij de kinderen wordt gebracht legt de directeur uit. "Samen met een leesconsulent en leerkrachten zorgen we ervoor dat de collectie uit aansprekende boeken bestaat en actief wordt gebruikt. Dat is belangrijk om het leesplezier blijvend aan te wakkeren, want de aandacht mag niet verslappen."

Boek uitkiezen

Volgens Dorothé Cras, eigenaar van de Utrechtse Kinderboekwinkel, was het al "gezellig druk" vandaag. De winkeleigenaar ziet dat de Kinderboekenweek voor veel gezinnen een traditie is geworden. Zo komen ouders met hun kinderen langs die een boek mogen uitkiezen. "Het is een week om te vieren dat er geweldige kinderboeken in Nederland gemaakt worden en hoe fijn lezen is", zegt Cras. "Het is erg gevarieerd wat er allemaal over de toonbank gaat."
Als boekverkoper vindt Cras het leuk om te zien wanneer kinderen tijdens deze themaweek zelf boeken komen uitzoeken. "De meeste kinderen staan open om naar onze tips te luisteren en het is leuk om te horen wat hen aanspreekt." Zo hebben kinderen interesse in spannende boeken, grappige boeken, dikke avonturenboeken en stripboek-achtige verhalen ziet Cras. "Zelf een boek uitkiezen waar zij zin in hebben, brengt het leesplezier tot leven."
Een van de voorleesfeestjes was in een Utrechts asielzoekerscentrum. Hieronder zie je hoe dat was.
Voorleesfeestje in Utrechts asielzoekerscentrum
Dat is hard nodig, aangezien de leesvaardigheid van kinderen en jongeren onder druk staat benadrukt bibliotheek directeur Carasso. "Lezen draagt bij aan de verbeeldingskracht en het empathisch vermogen." Daarnaast noemt de directeur ook het belang van lezen binnen onze digitale maatschappij. "Als je gelijke kansen wilt in onze maatschappij en mee wilt kunnen doen, is het belangrijk om goed te kunnen lezen."
Of de winkeleigenaar nog leestips heeft? Meer dan genoeg, zegt Cras. “In de categorie 10+ vind ik het nieuwe boek ‘De spin en de sleutel’ van Anna Woltz heel mooi. Het gaat over twee kinderen die op hun eigen manier worstelen met de wereld om hen heen. Het boek ‘Misjka’ van Edward van de Vendel en Anoush Elman won een Gouden Griffel en is ook een aanrader. ‘Het Koningsspel’ van Linda Dielemans en Sanne te Loo is ook mooi en de makers komen uit Utrecht. Voor de beginnende lezers zijn de boeken uit de Tijgerlezen serie heel leuk.”