Burgemeester Dijksma in gesprek met ongeruste Utrechters na steekpartijen Balijelaan, politie onderzoekt diverse tips

Politieonderzoek op de Balijebrug.
Politieonderzoek op de Balijebrug. © Koen Laureij
Utrecht - Naar aanleiding van de drie steekincidenten in een week op de Utrechtse Balijelaan is er vanavond een bijeenkomst voor ongeruste inwoners tussen 17.00 en 19.00 uur.
De politie en gemeente zijn daarbij aanwezig. Burgemeester Sharon Dijksma zal ook in gesprek gaan met bewoners. De bijeenkomst is in het Grafisch Lyceum aan de Vondellaan 178. Utrechters kunnen vragen stellen of hun zorgen delen.

Intimidatie

De gemeenteraad is ook bezorgd over de steekincidenten. Fracties willen onder meer weten wat het college nog meer kan doen wat betreft toezicht en het vergroten van de veiligheid. Ook vragen raadsleden of het college bekend is met meldingen over intimidatie rondom de Balijelaan.

Tips

De politie onderzoekt intussen "diverse tips" over de drie steekincidenten. Gisteravond zat de zaak in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, vandaag in Bureau Hengeveld op RTV Utrecht. De politie roept op informatie en camerabeelden te delen.
De belager was in alle gevallen op de fiets en had het gemunt op vrouwen van in de 20. Een van hen is in het gezicht gestoken. Een ander slachtoffer is ook beroofd van haar schoudertas.
Politie Utrecht onderzoekt tips over steekpartijen Balijelaan

Impact

De steekincidenten hebben veel impact in de stad. De politie raadt aan extra alert zijn. Er zijn "zichtbare en onzichtbare maatregelen" genomen om de dader(s) zo snel mogelijk aan te kunnen houden.
"De onrust snappen we heel goed", zei woordvoerder Joost Lanshage vandaag in Bureau Hengeveld. "Daarom is de recherche ook heel druk bezig deze drie incidenten te onderzoeken. Op dit moment bekijken we ze als op zichzelf staande zaken, maar we leggen ze uiteraard naast elkaar om te zoeken naar eventuele overeenkomsten."
De politie kan niet zeggen hoeveel tips precies zijn binnengekomen. Duidelijk is inmiddels dat er twee verschillende signalementen zijn doorgegeven, maar de politie houdt alle scenario's open.

Incident 3
De meeste recente steekpartij was bij de Balijebrug, rond 00.30 uur in de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 oktober. Het slachtoffer zat achterop de fiets bij een vriendin.

De dader, zelf ook op een fiets, sprak haar aan en stak haar vrijwel direct in het gezicht. Deze man wordt tussen 40 en 50 jaar oud geschat, heeft een licht getinte huidskleur, kort zwart haar en donkere wenkbrauwen. Hij had meerdere lagen kleding over elkaar aan en aan het stuur van zijn fiets zaten witte plastic tassen.

Incident 2
Een jonge vrouw werd in de nacht van vrijdag 29 september of zaterdag 30 september rond 02.25 uur aangevallen door een man op een omafiets. Dat gebeurde op de Balijelaan bij de kruising met de Croeselaan. Zij werd door hem gestoken en de man ging ervandoor met haar schoudertas.

Dit slachtoffer schat haar belager rond 25 jaar oud en 1.70 tot 1.75 meter lang. Hij was slank gebouwd, sprak Nederlands en had donker haar en donkere wenkbrauwen. Die nacht had hij een donker baardje en een snor. Zijn kleding bestond uit onder meer een donkerblauw trainingspak, waarvan de broek los zat, en een donkerkleurig vest met rits.

Incident 1
Het eerste steekincident was woensdagavond 27 september. Rond 23.45 uur fietste ze over de Balijelaan. Ter hoogte van de bushalte werd ze aan haar haar getrokken door een man. Ze viel en werd gestoken.