Honderden zieke egels kunnen volgend jaar terecht in de wildopvang van Frederike en Stef

© Pexels
Utrecht - Als het aan Frederike Lijffijt en Stef Arens van Stichting Snorhaar ligt hoeven vanaf volgend jaar honderden zieke egels, konijnen en andere wilde dieren niet meer buiten de regio verzorgd te worden. Met behulp van een crowdfunding willen ze de eerste wildopvang in Utrecht openen.
"Zondag zijn we de crowdfunding gestart en de teller staat inmiddels op 5000 euro," vertelt Frederike. Het streefbedrag is 15.000 euro. "Dat bedrag vullen we aan met fondsen." En dat geld is hard nodig, want naast hokken en voer, moet ook een dierenarts betaald worden. "Bij het openen van een wildopvang ben je verplicht om een dierenarts te hebben. Die hebben we gelukkig al gevonden." De locatie voor de wildopvang hebben Stef en Frederike ook al gevonden. Tuincentrum Steck in Overvecht stelt het magazijn open.
Tot er voldoende geld is binnengehaald, doen Frederike en Stef vrijwilligerswerk bij andere dierenopvangcentra. "We proberen zoveel mogelijk te leren. Op dit moment van het jaar zie je vooral veel zieke egels binnenkomen. Ze zijn sterk vermagerd omdat ze te weinig eten kunnen vinden." Dat komt, legt Frederike uit, omdat ze door schuttingen vast komen te zitten in tuinen en veel mensen hun tuin betegelen. "In gebieden met veel tegels moeten egels veel verder zoeken voor eten. Ze steken dan bijvoorbeeld een drukke weg over en dat kan ook flinke gevolgen hebben."
Een zieke egel moet nu nog zo'n 40 tot 50 kilometer worden vervoerd naar de dichtstbijzijnde wildopvang. "Dat is veel te ver voor zo'n verzwakt dier," zegt Frederike. Dromend over volgend jaar vervolgt ze: "We hopen met tientallen vrijwilligers zieke dieren te kunnen opvangen, te verzorgen en ze vervolgens terug te zetten in de natuur. Het zal hard werken worden, maar dit doen we met ons hart. Als je een babyegel ziet, dan smelt je toch?"