Slachtoffer Balijelaan Utrecht werd in het voorbijgaan in haar gezicht gestoken, politie roept op alert te zijn

© Koen Laureij
Utrecht - De 20-jarige vrouw die gewond raakte bij een steekpartij in de buurt van de Balijebrug in de Utrechtse Rivierenwijk zat achterop de fiets bij een andere jonge vrouw. De dader zat ook op een fiets, benaderde hen van achteren en sprak de vrouw op de bagagedrager aan. Vrijwel direct stak hij haar daarna met een scherp voorwerp, waardoor ze gewond raakte aan haar gezicht. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De verdachte fietste daarna weg in onbekende richting. De politie is naar hem op zoek geweest, maar heeft hem niet meer gevonden. Of hij van plan was de vrouwen te beroven kan de politie niet zeggen.
Het was de derde keer in een week tijd dat iemand in de buurt werd gestoken. In alle gevallen waren de slachtoffers jonge vrouwen en in alle gevallen ging het ook om een mannelijke dader die een fiets bij zich had en daarna snel wegfietste.

Overeenkomsten maar ook verschillende signalementen

Er zijn overeenkomsten tussen de incidenten, zegt een woordvoerder van de politie, maar het staat nog allerminst vast of het ook om één en dezelfde dader gaat. De signalementen verschillen, wat volgens de politie ook logisch is "omdat het altijd gebeurde in het donker en elke keer heel snel ging".
Afgelopen nacht ging het volgens de politie om een man van 40 tot 50 jaar oud, met zwart haar en een licht getinte huidskleur. Hij droeg meerdere lagen kleding over elkaar en had volgens getuigen volle, witte plastictassen aan het stuur van zijn fiets.

Impact is groot

Verder onderzoek moet uitwijzen of de steekincidenten daadwerkelijk verband met elkaar hebben. Alle drie de slachtoffers raakten lichtgewond nadat ze werden gestoken met een scherp voorwerp, maar alleen bij één van hen werd ook daadwerkelijk een schoudertas geroofd. Hoe het met hen gaat kan de politie niet zeggen, maar uiteraard heeft het "een behoorlijke impact op hen gemaakt, want het is niet niks wat er is gebeurd", aldus de woordvoerder.
Afgelopen nacht vond het steekincident plaats bij de Balijebrug, die overgaat in de Balijelaan, waar de eerdere twee incidenten waren. Afgelopen woensdagavond was daar een 23-jarige vrouw het slachtoffer, in de nacht van vrijdag op zaterdag werd ook een 23-jarige vrouw met een scherp voorwerp gestoken.

Maatregelen

De politie zegt "zichtbare en onzichtbare maatregelen te treffen". Volgens de politie hoeven mensen de omgeving niet te mijden, wel worden mensen opgeroepen alert te zijn. In de buurt is zeker bij vrouwen de schrik groot. De politie komt graag in contact met mensen die iets gezien hebben of camerabeelden hebben van de omgeving. "We willen natuurlijk zo snel mogelijk de dader of daders identificeren en oppakken en nieuwe incidenten voorkomen."
Politiewoordvoerder Remco van Straaten over de overeenkomsten én verschillen bij de verschillende steekincidenten:
De politie over de steekincidenten op Balijelaan Utrecht