Schrik is groot bij vrouwen na derde steekincident Balijelaan Utrecht: ‘Zeg ik mijn feestje af?’

© Koen Laureij
Utrecht - De drie steekincidenten in één week aan de Balijelaan en op de Balijebrug in Utrecht zorgen voor veel onrust in de buurt. Vooral jonge vrouwen twijfelen of ze nog de deur uit willen 's avonds en welke maatregelen ze dan nemen. "Ik heb vanavond een borrel en we zijn nu een plan aan het bedenken hoe we elkaar allemaal kunnen ophalen en thuisbrengen", zegt een 20-jarige studente.
Afgelopen week zijn er drie vrouwen neergestoken. Zeker één van hen is ook beroofd. Het gaat om jonge vrouwen van 23, 23, en 20 jaar oud. Alle incidenten gebeurden op de Balijebrug of de Balijelaan, in de Utrechtse Rivierenwijk. De steekpartijen vonden plaats tussen 00.00 uur en 03.00 uur 's nachts. Alle slachtoffers zijn lichtgewond geraakt, meldt de politie.

Samen fietsen of borrel afzeggen?

In de wijk zit de schrik er inmiddels goed in. Een 20-jarige studente, die liever niet met haar naam genoemd wil worden, denkt zeker dat er een verband is tussen de zaken. Ze is extra voorzichtig nu. In de groepsapp met vriendinnen gaat het over de borrel van vanavond: gaan ze nog en zo ja, hoe dan? "We zijn aan het kijken of we samen kunnen fietsen. Maar misschien ga ik helemaal niet."
Een andere studente, Charlotte, van 22 jaar oud, woont langs de Balijelaan. Haar bezorgde ouders zien het liefst dat ze 's avonds helemaal de deur niet meer uitgaat, maar dat gaat haar te ver. Ze treft wel maatregelen. "Ik deel m'n livelocatie en ga vanavond poolen tot 21.00 uur, maar daarna direct naar huis." Ze vindt het bizar dat dit nodig is. Ze hoopt ergens dat het één dader is, want: "Dan hoeven ze maar één iemand te pakken."
Dat er in vier dagen tijd drie steekincidenten zijn geweest in dezelfde straat, veroorzaakt flink wat onrust in de buurt:
Schrik is groot na derde steekincident Balijelaan Utrecht

'Raar incident'

Veel mensen in de buurt geven aan dat ze extra waakzaam zijn. "Ik heb het direct doorgestuurd naar m'n huisgenoten en m'n zus, die hier in de buurt wonen", vertelt een man. De wijk is volgens hem normaal gesproken best veilig. "Ik heb nog nooit rare dingen gezien hier, vind het een raar incident. Ik weet niet echt wat ik ervan moet denken." Een andere vrouw uit de buurt gaat 's avonds niet meer de brug over, vertelt ze.
In een appgroep van buurtbewoners in de Dichterswijk, aangrenzend aan de Balijelaan, wordt druk gesproken over de incidenten. Buurtbewoners willen graag dat er iets gebeurt. Ze noemen extra lampen, cameratoezicht en een wijkbijeenkomst als mogelijke maatregelen.
In de Utrechtse gemeenteraad worden waarschijnlijk vragen gesteld, zegt Tess Meerding op X, voorheen Twitter. "Drie steekpartijen binnen één week. Met steeds jonge vrouwen als slachtoffer. Dit raakt het veiligheidsgevoel van alle vrouwen en ik maak mij hier ontzettend zorgen over. Daarom vraag ik de burgemeester om opheldering en om extra toezicht op deze plek." Als aanvulling zegt ze dat het om schriftelijke vragen gaat die waarschijnlijk met meerdere partijen worden ingediend.