Bioloog Luc Hoogenstein vindt 2000ste soort in eigen tuin

© Luc Hoogenstein / X
Utrecht - Bioloog Luc Hoogenstein heeft inmiddels tweeduizend verschillende dieren- en plantensoorten in zijn tuin gevonden. Dit weekend vond hij in het gras namelijk de Sipha elegans: bladluizen die sinds 1980 niet meer in Nederland zijn waargenomen.
Luc begon zijn zoektocht naar zoveel mogelijk soorten in zijn tuin op 1 januari 2021. Eerst was duizend verschillende soorten vinden het doel, maar dat heeft hij dus verdubbeld. Het idee ontstond tijdens de coronacrisis toen Luc zich thuis verveelde. Nu houdt hij zich er vrijwel dagelijks mee bezig en heeft hij ook de rest van zijn gezin aangestoken. Het zoekgebied beslaat zijn voortuin, zijn balkon en het perkje voor zijn huis. Ook de lucht boven de woning telt mee.
Luc had niet verwacht zo snel 2000 verschillende soorten tegen te komen. "Maar het warme weer helpt daarbij. Dieren blijven zo wat langer leven waardoor je meer soorten kunt zien", legt hij uit. Ook komt hij door het warmere klimaat steeds meer soorten uit Zuid-Europa tegen.
In zijn zoektocht heeft Luc al heel wat bijzondere soorten gevonden. Zo trof hij eerder na het uitschudden van de heg een heuse Microterys Seyon aan - een kleine bladwesp. Die was nog niet eerder in Nederland waargenomen. Ook zag hij tot zijn eigen verbazing een boommarter op zijn balkon. "Dat is in Utrecht een extreme zeldzaamheid".
Waar de zoektocht van Luc eindigt, weet hij nog niet. De teller inmiddels alweer op 2001. "Toen ik nog een nieuwe foto van de bladluis wilde maken, stuitte ik alweer op een ander soort; de lakrode luis", aldus de bioloog.
Een nieuw doel qua aantal heeft Luc niet. Zijn focus verschuift nu meer naar de soortengroepen. "Zo heb ik inmiddels 578 verschillende soorten nachtvlinders gespot, maar ik zou heel graag 600 verschillende zien".
Ben je benieuwd welke soorten Luc nog meer in zijn tuin heeft gevonden? In het programma Luc's Tuinsafari volg je zijn zoektocht.