Bekritiseerde Utrechtse parkeerapp volgens gemeente vooral kwestie van wennen

© RTV Utrecht
Utrecht - De nieuwe parkeerapp in Utrecht kon tijdens de startfase rekenen op veel kritiek. Hij zou onhandig zijn in gebruik en een "aanslag op de portemonnee". Meerdere partijen stelden raadsvragen en daar heeft het gemeentebestuur nu op geantwoord. De nieuwe app is volgens het college een grote verandering, maar - wordt nog maar weer eens benadrukt - vooral ook een kwestie van wennen.

Nieuwe parkeerapp?

Voorheen kon je als Utrechter je bezoek met korting laten parkeren. Dat kon door ze een code te geven die op de parkeerautomaat geactiveerd moest worden. De korting blijft, maar alleen nog via een app. Als bewoner stort je tegoed op je account. Als er bezoek komt, voer je het kenteken in en activeer je de meter. De nieuwe parkeerapp is sinds 1 september in gebruik.

De gemeente moest naar eigen zeggen op zoek naar een nieuw systeem omdat het oude niet langer ondersteund wordt na een software-update. Na een lang aanbestedingstraject kwam de gemeente uit bij de app Mijn Parkeeractie. “Mensen maken steeds vaker gebruik van digitale apps voor allerlei toepassingen", verklaart het college de keuze. "De markt speelt ruimschoots in op deze ontwikkeling. Ook parkeren is in de afgelopen jaren steeds verder gedigitaliseerd.”
Maar waarom juist dit systeem? “De meeste gemeenten die een bezoekersvergunning aanbieden, maken gebruik van een digitale app die ongeveer op dezelfde manier werkt als het systeem dat wij hebben geïntroduceerd", stelt het stadsbestuur. In Utrecht parkeren bewoners en bedrijven met een digitale vergunning en een groot deel van de bezoekers betaalt parkeergeld via een app. “We krijgen dan ook met enige regelmaat vragen van bewoners of we voor de bezoekersvergunning een digitale oplossing kunnen aanbieden."

Minder parkeerautomaten

Een app biedt een aantal voordelen volgens het college. Zo zijn er op straat minder parkeerautomaten nodig. “Die zijn niet alleen kostbaar in aanschaf, maar hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Daarnaast nemen de parkeerautomaten schaarse openbare ruimte in en vormen zij soms een obstakel op het trottoir”, schrijft het college.
Ook hoeven bewoners en hun bezoek niet meer naar de parkeerautomaat te lopen om het parkeergeld te betalen, maar kunnen zij vanuit huis direct het kenteken aan- en afmelden. Bewoners kunnen kentekens van mensen die vaak langskomen opslaan, zodat ze die snel kunnen kiezen. Ook hoeven bezoekers zich niet te haasten wanneer de parkeertijd afloopt, omdat ze de parkeersessie via de app kunnen verlengen en afmelden bij vertrek. Op die manier betalen parkeerders altijd voor de daadwerkelijke parkeerduur.

Kritiek

Veel inwoners zien de voordelen van de nieuwe parkeerapp nog niet. Eerder sprak RTV Utrecht met Utrechters die problemen ondervinden met de nieuwe regeling. De ‘bug’ waar zij tegenaan zeiden te lopen, is volgens de gemeente geen fout maar een standaardinstelling waarbij de tijden, de kosten en hoelang je daarmee kan parkeren wordt aangegeven. Er gaat dan nog niks lopen.
"De nieuwe webapp is natuurlijk een grote verandering. Dat weten wij ook. Uiteindelijk hebben we niet heel veel klachten over de app binnengekregen, maar het is altijd vervelend als het gebeurt”, liet de gemeente eerder weten.
Een belangrijk verschil is dat met de nieuwe regeling de bewoner zelf via de webapp het parkeergeld betaalt, in plaats van de bezoeker die met de kortingscode zelf zijn parkeertransactie regelt bij de automaat. Het voorschieten van de parkeerkosten zal moeten wennen, denkt de gemeente. “Wij begrijpen dat dit de eerste tijd, met name bij zorg door familieleden en vrienden, ongemakkelijke situaties kan opleveren”, zegt het college.
De gemeente verwacht dat de betrokkenen in goede harmonie tot een oplossing komen met elkaar. "Bij professionele mantel- en thuiszorg zien we dat de zorgmedewerkers de parkeerkosten veelal zelf betalen omdat deze door de zorgorganisatie worden vergoed.”

Alternatieven

Voor ouderen levert de digitale parkeerregeling problemen op: sommigen krijgen meerdere keren per dag bezoek van de thuishulp of mantelzorger. Volgens ouderenbonden heeft ongeveer de helft van de 75-plussers geen smartphone. Ook het bezit van computer, tablet en laptop is beperkt. Veel ouderen hebben daarnaast beperkte digitale vaardigheden of raken deze op latere leeftijd kwijt. Vaak zijn ze op dit vlak afhankelijk van hulp van hun kinderen of sociale netwerk.
De gemeente zegt te beseffen dat niet alle Utrechters digitaal even vaardig zijn. Daarom worden er alternatieven geboden voor bewoners die de webapp niet willen of kunnen gebruiken. "Je kunt een ander machtigen, als je geen internetbankieren hebt dan kun je naar het stadskantoor toe en daar het saldo laten opwaarderen. Verder zijn er in de uitfasering inloopspreekuren geweest. Ook zijn er verschillende servicepunten waar mensen terecht kunnen voor vragen: de bibliotheek, het stadskantoor en wijkbureaus bijvoorbeeld."
Daarnaast biedt de gemeente hulp aan bij het gebruik van de app, onder andere door handleidingen, instructiefilmpjes, informatiepunten en inloopavonden aan te bieden. “De ervaring die we tot nu hebben is dat er bewoners zijn die het in gebruik nemen van de app inderdaad lastig vinden, maar na uitleg en begeleiding gemotiveerd zijn om de app te gaan gebruiken." Het college zegt in de gaten te zullen houden hoe deze groep de app ervaart.
De gemeente verwacht dat uiteindelijk het grootste deel van de bewoners in staat zal zijn gebruik te maken van het digitale parkeersysteem.