1000 Dichters marathon brengt bekend en onbekend dichttalent voor het voetlicht

Opening 1000 Dichters marathon op het Vredenburgplein in Utrecht
Opening 1000 Dichters marathon op het Vredenburgplein in Utrecht © Maarten Mooijman
Utrecht - "Zullen we confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht?" De Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg in Utrecht wordt 40 jaar en dat wordt gevierd met deze tekst van dichter Eva Gerlach. Dit jaar spreidt de Nacht van de Poëzie zijn vleugels en gaat op tournee met de zogeheten '1000 Dichters marathons'. Mensen uit het hele land en daarbuiten konden zich aanmelden om een gedicht voor te dragen in bibliotheken en boekwinkels. "Er zijn zoveel mensen in Nederland bezig met gedichten schrijven, we vinden het heel mooi dat we ze nu een podium kunnen geven."
Urenlang naar gedichten luisteren vanaf een enorm kussen dat voor het podium op de grond ligt, of met een hapje en een drankje luisteren naar muziek. Wie tijdens de Nacht van de Poëzie in de grote zaal van TivoliVredenburg komt, hoeft niet de hele avond stil op zijn of haar stoel te blijven zitten, en het drankje mag mee. Heel anders dan tijdens de gebruikelijke concerten die in de zaal te horen zijn. "Als er tussen de gedichten een swingende band speelt, staat iedereen te dansen op de vloer en tussen de stoelen", vertelt woordvoerder Ronnie Kroes. "Maar naar een dichter gaan mensen echt doodstil zitten luisteren. In de foyer is ook veel reuring. Zo kun je een literaire nep-tattoo laten zetten en is er een telefoon je kunt bellen. Dan hoor je een gedicht."
Loungend luisteren naar een gedicht
Loungend luisteren naar een gedicht © ILFU
Vanwege het 40-jarige jubileum komt de poëzie ook naar de mensen toe. En iedereen kan meedoen. Op verschillende plekken in het land kun je je eigen gedicht - of dat van iemand anders - voordragen. Kroes: "Het idee komt van de Utrechtse dichter Vrouwkje Tuinman en haar overleden man F. Starik, die ook dichter was. Maar het is er nooit van gekomen. Op een gegeven moment heeft onze directeur gevraagd of we dit plan mochten overnemen voor de veertigste editie van de Nacht. Dat vond ze heel mooi en ook heel democratisch, omdat iedereen kan meedoen."
Mensen kunnen dus op verschillende plekken in het land hun eigen gedicht of dat van iemand anders voordragen. De dicht-voordrachten zijn terug te kijken via, en live te volgen via een livestream, elke dag tussen 12.00 en 17.00 uur. Die livestream is ook te volgen op station Utrecht Centraal, bij perron 20.
Slot van de 1000 Dichters marathon is zaterdag 7 oktober van 12.00 tot 17.00 uur in café het Gegeven Paard bij het muziekcentrum. Dan zijn er niet alleen dichters, maar ook speciale gasten zoals de non-binaire Nederlandse dragqueen en modeontwerper Ma’MaQueen, bekend van het televisieprogramma Drag Race Holland. Ook te gast zijn Vrouwkje Tuinman en de jongste dichter van de dichtersmarathon, de 10-jarige Miru Choi. Zij vormt samen met haar vader het dichtersduo Struikeltje.
De Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg in Utrecht is op 7 oktober. Het is onderdeel van het ILFU, het Internationale Literatuur Festival Utrecht.